Összefogott a Chábád és a Hillel diákszervezet, hogy a vallásos zsidó végzősök is méltó módon vehessék át diplomájukat.

Amerikában ebben az évben nagyon sok helyen éppen május 21-én, sávuot második napján tartották a diplomaosztó ünnepségeket. Ez a vallásos zsidó családokat választás elé állította: vagy lemondanak a részvételről, vagy közeli szállodában foglalnak szobát péntektől keddig. Ez utóbbi, a magas költségek miatt sokak számára nem volt reális lehetőség. Ez késztette arra a campusokon működő Chábád kirendeltségeket és a Hillelt, hogy az intézményekkel egyeztetve az ünnep után megismételjék a ceremóniát a hagyományhű zsidó diákok és családjaik számára.

A New York-i Rockland Community College hallgatója, Shmaya Honickman csalódottan vette tudomásul, hogy a főiskola diplomaosztó ünnepségét éppen sávuot ünnepére tűzték ki, így családja nem tud részt venni a régóta várt eseményen. “Senki sem lesz mellettem, hogy velem ünnepeljen. Teljesen egyedül leszek, családtagok és barátok nélkül, pedig nekik is itt lenne a helyük, hiszen a diploma megszerzése nem csak az én érdemem, ők segítettek végigmenni az úton” – mondta.

A panasz eljutott az intézményben szolgáló Dov Oliver rabbihoz, aki megkereste az ügyben a főiskola vezetőségét, hogy együtt találjanak megoldást a problémára. A találkozón abban egyeztek meg, hogy alternatív diplomaosztó ünnepséget rendeznek a vallásukat gyakorló zsidó végzősök számára, melyen részt vesz a főiskola elnöke és a kollégium igazgatója is.

Hasonló megoldás született a Kaliforniai Állami Egyetemen is, ahol főiskolai, egyetemi és doktori okleveleket adtak át ünnepélyes keretek között a vallásos zsidó hallgatóknak, a sávuotkor tartott, 11 500 fő részvételével lezajlott hivatalos ceremónia után néhány nappal. Ebben az intézményben a Chábád, a Hillel diákszervezet és a zsidó tudományok tanszéke együtt fordult az egyetem vezetőségéhez, hogy megrendezhessék az alternatív diplomaosztót.

Zsidó hallgatók beszámolója szerint a Hoftsra Egyetemen és Rochesteri Egyetemen is külön ünnepelhettek a vallásos zsidók. Utóbbi intézményben egy haszid diák, Jacob Nielboom szervezte meg a sávuot utáni átadóünnepséget.

A Binghamton Egyetemen előrehozták az ünnepséget, és a zsidók diákok már pénteken átvehették oklevelüket. Harvey Stenger, az egyetem rektora a hit erejéről beszélt az 50 megjelent végzősnek. “Titeket hitetek különböztet meg a többi diáktól. A legújabb, szekularizációról szóló kutatások szerint az új évezredben születettek közül egyre kevesebben vallják magukat vallásosnak. Úgy gondolom, hogy a szekularizáció során valami elveszik a társadalomból. Én továbbra is hiszek abban, hogy a vallás pozitív szerepet játszik az emberek életében, mert segít formálni a személyiséget és az értékrendet”. Az intézményben dolgozó lubavicsi küldött, Aaron Slonim rabbi így fogalmazott: “Ahogy egyre több aggódó szülőtől hallottam, hogy anyagi vagy más okokból nem tudnak megjelenni a diplomaosztó ünnepségen, elhatároztam, hogy valamilyen módon megnyugtató megoldást kell találnom erre a sok szorongást okozó problémára. Felkerestem Harvey Stenger rektort, aki rendkívül megértő hozzáállást tanúsított. Ez egyszerre volt örömteli és megható a számomra.”

zsido.com

Forrás: Arutz7