Ideális táplálékforrás és az íze is jó.

A haifai Technion műszaki egyetem biotechnológiai és élelmiszermérnöki karának hallgatói algalafel néven algával dúsított, fehérjében gazdag falafelt fejlesztettek ki. Az ötletet a Mexikó középső részén élő azték őslakosok adták, akik ősidők óta fogyasztanak algát. A spirulina névre hallgató kék-zöld mikroalgának rendkívül sok hasznos élettani hatása van, táplálék-kiegészítőként már fogalmazzák is.  A WHO már a hetvenes években felhívta rá a figyelmet, de a nagyipari alkalmazás még várat magára.

A szárított spirulina 60%-át fehérjék teszik ki, így nagy szerepe lehet az éhezés felszámolásában is. Ezen felül 24% szinhidrátot, 8% zsírt és 5% vizet tartalmaz, tehát ideális táplálékforrás. Különösen fontos, hogy termesztése lényegesen kevesebb földterületet és vizet igényel, mint a hasonló fehérjetartalmat biztosító baromfi- vagy marhahús előállítása. A még jobb élettani hatás elérése érdekében a diákok astaxanthinnal dúsított tahinit adtak a recepthez. Ez az anyag egy olyan antioxidáns, mely bizonyos algafajtákban természetes módon van jelen, s ennek köszönhetik a lazacok és a flamingók a különleges színüket.

A haifai diákok tanulmányukkal megszerezték az első helyet az EIT Étel Projekt nevű, európai élelmezési innovációs versenyen. „Nagyon finom, az íze szinte teljesen olyan, mint a hagyományos falafelnek” – mondta Joáv Livni professzor, a projekt vezetője.

A kutatást az motiválta, hogy egyre nehezebb fenntartható módon biztosítani a folyamatosan növekvő számú emberiség élelmezését. A szarvasmarhatartás okozza a legtöbb kárt, különösen az üvegházhatású gázok tekintetében. Elengedhetetlenné vált olyan, alternatív fehérjeforrások után kutatni, melyek előállítása a lehető legkevésbé terheli a környezetet. Erre lehet jó válasz az alga, melyet gyorsan, kis területen és környezetkárosítás nélkül lehet előállítani, s mely nagy tápértéket képvisel.  Jelenleg 56 milliárd állatot vágnak le minden évben. 2050-ig a húsfogyasztás 70%-os bővülése várható, elsősorban a bizonyos ázsiai és afrikai országokban növekvő életszínvonal miatt, s ezzel az ütemmel az élelmiszeripar nehezen tud lépést tartani.

Livni professzor elmondta, hogy hallgatóinak találmánya nagy érdeklődést váltott ki, és már több élelmiszeripari cég is felvette vele a kapcsolatot. A terméket feltehetően fagyasztva, félkész állapotban forgalmazzák majd. A hallgatók azonban nem vehetnek részt az algalafel kereskedelmi bevezetésében, amíg az egyetemi kutatócsoport tagjai.

A verseny második és harmadik helyezettjei szintén a spirulinára alapozták találmányukat. A német versenyzők egy algával és lencsével készült termékkel indultak, a finn diákok pedig algás zabpehelyből készült édességet kísérleteztek ki.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás