Akadály mentesítik a hevroni Máchpéla-barlangot

Az ősatyák és ősanyák sírját rejtő barlang fölé még Heródes király emelt hatalmas épületet kétezer évvel ezelőtt, mely a mai napig szilárdan áll. Az izraeli hadsereg és a júdeai régiót felügyelő polgári közigazgatási hatóság tervei szerint hamarosan mozgáskorlátozottak is látogathatják a szent helyet, melynek bejárata egyelőre csak meredek lépcsőkön keresztül közelíthető meg.

A kerekesszékesek közlekedését lehetővé tevő változtatásokat, illetve egy általános felújítást már hosszú évek óta szeretnének végrehajtani, ám azt eddig rendre megakadályozta a síremléket az izraeli rabbinátussal közösen felügyelő iszlám vallási szervezet, a Wakf, illetve a város palesztin önkormányzat irányította részének vezetése.

Az izraeli hatóságok ezt a problémát a síremlék körülötti, a hevroni városi önkormányzat és a Wakf tulajdonában lévő földterület kisajátításával oldják meg. A polgári közigazgatási hatóság még júliusban figyelmeztette a város önkormányzatát, hogy ha továbbra is megtagadják a felújításához szükséges engedélyek kiadását, akkor elkerülhetetlenné válik az egyoldalú lépések megtétele. A munkálatok befejezése után nehézség nélkül megközelíthető síremlék természetesen az imádkozni érkező, mozgásukban korlátozott muszlimok számára is nagy segítséget jelent majd.

A beruházást az izraeli turisztikai minisztérium finanszírozza, mely félmillió sékelt (43 millió Ft) különített el erre a célra. A tervek szerint a mozgáskorlátozott és idős látogatókat lift vinné fel a bejárat szintjére, majd a lifttől egy hídon keresztül juthatnának be az épületbe. A lift költségeit az Egyenlő Bánásmód Minisztériuma vállalta magára.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

  • Küldés emailben