A Budapesti Fesztivál­ze­­nekar egyik leg­szív­be­markolóbb pro­jektje az elmúlt években a Zsi­­na­gó­ga­kon­certek elnevezésű ren­dezvénysorozat, melynek so­­rán elhagyott, romos zsi­nagógákban adnak koncerte­ket a világhírű zenekar tagjai. Az esteken emellett bemutatják az egykor ott élt közösséget és a zsinagóga épületét is.

A projekt ötletgazdája Fischer Iván karmester és Köves Slomó rabbi volt, és egyik partnere az Egységes Magyar­or­szági Izraelita Hitközség. Fischer Iván társulata és az EMIH számos sikeres közös estet tudhatnak magukénak: Nagykanizsa, Mezőcsát, Pápa és Mád is szerepelt már a koncertsorozatban. „Behívjuk az embereket, a helyi lakosokat a zsinagógákba, … a Fesztiválzenekar tagjai játszanak, Slomó mesél nekik a zsinagógáról, … Nincs belépődíj, ingyen van, ez egy ajándék.” – mesélte a zsido.com-nak adott interjúban Fischer Iván.

Ezúttal nem romos épületben adott koncertet a Fesztiválzenekar, hanem a Dohány utcai neológ zsinagógában. A koncert célja az adománygyűjtés volt most, amely lehetővé teszi a projekt folytatását. Az est különlegessége volt, hogy fellépett a világhírű zongorista és karmester, Daniel Barenboim, aki egy saját maga által tervezett zongorán játszva kápráztatta el a közönséget.

Daniel Barenboim, Fischer Iván és a zenekar összes fellépő tagja a Zsinagógakoncertek javára ajánlotta fel a koncertért járó honoráriumát.