A következő tíz évben dinamikusan kell nőnie az izraeli gazdaságnak, hogy adóemelés nélkül tudják fedezni a védelmi kiadásokat.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a következő tíz évben évi 4-5 százalékkal kell növelni a bruttó hazai terméket ahhoz, hogy az adók emelése nélkül meg tudjanak felelni a védelmi kihívásoknak – írta a The Jerusalem Post. Bár az elmúlt évtizedben az izraeli gazdaság bővülése időnként elérte a 6 százalékot is, az utóbbi években ez 3-4 százalék körül ingadozott – bár még ezzel is a legmagasabbak között volt a nyugati világban.

A miniszterelnök három területet jelölt meg, amelyeken jó esélye van országa gazdaságának az előretörésre: a számítógépes biztonság, amelyben versenyelőnyt élvez, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ami lenyomhatja az ország központi részének túlságosan magas ingatlanárait, valamint új exportpiacok, elsősorban a kínai piac meghódítása.

A Netanjahu által kitűzött cél nem irreális, különös tekintettel arra, hogy az idei első félévben a GDP az izraeli központi statisztikai hivatal jelentése szerint 3,4 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakét, a második negyedévben azonban váratlanul 5,1 százalékra ugrott a növekedés üteme. Meghatározó szerepe volt ebben a 6,7 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztásnak és a kormány 8,3 százalékkal növekvő kiadásainak.

napi.hu
Barabás T. János

Megszakítás