A hanuka a járvány miatti korlátok között is a szabadság és a fény ünnepe marad – mondta a köztársasági elnök csütörtök este, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) online megtartott ünnepségére küldött videoüzenetében.

Áder János felidézte: először 22 éve változott a Nyugati pályaudvar melletti „rideg köztér” decemberben nyolc estére „barátságos közösségi térré”. „Azóta minden esztendőben újra és újra sokan vallották meg hitüket, szóltak itt egymáshoz és adtak a maguk öröméből bőkezűen a fővárosiaknak”.

„Idén a járvány miatt a virtuális térbe költözik, de a „hanuka a zsidó otthonokba visszahúzódva, korlátok között is a szabadság és a fény ünnepe marad” – fogalmazott.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kiemelte: hanuka ünnepén a zsidó közösség két olyan csodára emlékezik, amelynek fontos üzenete, hogy cselekedni is kellett, hogy megtörténjenek.

E csodák fontos üzenete, hogy mindkettőhöz cselekedni is kellett, hogy megtörténjenek.

„Nekünk is tennünk kell ahhoz, hogy az életünk változzon, hogy a fény legyőzze a sötétséget” – fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt: ez az év a csodavárásról szól, de ha végre sikerül legyőzni ezt a szörnyű járványt, akkor „talán rá fogunk jönni, hogy a mindennapi életünk is tele van csodákkal”.

Minden borzalmával együtt ez a járvány talán képes rádöbbenteni arra, hogy a természetesnek vélt dolgok valójában csodák, óriási értékek, amelyekre jobban kell vigyázni. „Talán jobban vigyázunk majd a környezetünkre és jobban vigyázunk egymásra is. Mert a csoda ott van minden életben” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Az eseményre videóüzenetet küldtek a történelmi keresztény egyházak vezetői is.

Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek arról beszélt: sokszor mondják, hogy Európából eltűnt a zsidó-keresztény örökség. Az örökkévaló azonban „képes arra, hogy a szívünkben élő hitből és szeretetből új fényt csiholjon akkor is, amikor erre emberileg már alig van remény”.

Felidézte: az oltár fölszenteléséhez minden törzs hozzájárult. „A személyes áldozatvállalás és a segítő szeretet ma is, a járvány, a szorongás és a levertség hónapjaiban is reményt önthet az emberek szívébe, mert tanúsítja, hogy van valami, ami nagyobb ügyes-bajos dolgainknál és van valaki, aki örök szeretettel szeret minket” – mondta a bíboros.

 

 

Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a zsidó közösségeket köszöntve azt mondta: hanuka a templom újraszentelésének ünnepe, de templomot újraszentelni csak azok tudnak, akiket Isten is „újraszentelt”, megáldott. A mindenható pedig mindig úgy áld meg, hogy csodákkal vesz körbe.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta, a fény nemcsak a sötétség ellentéte, jelent tudást és jövőképet is. A nagykövet reményét fejezte ki, hogy a hanuka első estéjén meggyújtott gyertya valóban egy új időszak kezdetét jelenti majd, különösen azoknak a családoknak az életében, akik a járvány miatt elveszítették szerettüket.

 

Forrás: neokohn.hu