A hírek szerint a Palesztin Hatoság vezetője nem zárkózna el attól, hogy elmenjen és felszólaljon az izraeli törvényhozásban. Szaúdi források szerint Mahmúd Abbász várhatóan elfogadja Benjamin Netanjahu meghívását.

A múlt heti ENSZ közgyűlésen hívta meg a palesztin vezetőt a Kneszetbe az izraeli miniszterelnök. A gesztus nem példanélküli, annak idején Begin meghívta Szadat egyiptomi elnököt, ami elvezetett a camp david-i megállapodáshoz. A szaúdi lap ezt arra hozta fel példának, hogy egy ilyen találkozó történelmi léptékekben képes változtatni a helyzeten – olvasható az israelnationalnews.com összefoglalójában.

Az arab lap szerint a palesztinoknak nem szabad túl gyorsan reagálniuk. Egy esetleges pozitív válasz és látogatás után az izraeli miniszterelnök is elmenne a béke érdekében Rámalláhba a palesztin törvényhozásba. Megfigyelők szerint az, hogy mindez egy szaúdi lapban jelent meg, egyben az izraeli-szaúdi viszony normalizálódását is jelentheti. Idén már járt Izraelben egy magas rangú személyekből álló szaúdi delegáció egy stratégiai kutatásokkal foglalkozó intézetben. Az arab rezsim rögtön jelezte, hogy a látogatás magánjellegű volt, amit viszont nem gátoltak meg és azt a jövőben sem teszik.

Fontos jel lehet az is, hogy az erősen kontrollált királyság sajtójában az antiszemita közbeszéd elleni cikkek jelentek meg. A pozitívabb viszonyulás értékéből sokat levon, hogy Szaúd-Arábia a viszony normalizálásért cserében azt várja, hogy Izrael vonuljon ki Júdea és Szamária területéről.

 

Kép: israelnationalnews.com