Nagy feltűnést keltett az a bejelentés, miszerint a Jobbik miskolci polgármester-
jelöltje zsidó származásúnak aposztrofálta magát nagyanyja
révén. Bár hozzátette, nincs zsidó identitása, mégis meghökkentett minden
jóérzésű embert, hogy miért adja egy helyi politikus nevét és felmenőinek
vallását a Jobbik céljainak szolgálatára.

A híradások nyomán Köves Slomó vezető rabbi nyílt levél formában kommentálta az esetet, mint bevezetőjében írja, nem csak egyházi vezetőként, hanem a közbeszéd minőségét féltő honpolgárként is.

Kevés olyan publicisztikai jellegű írás jelenik meg manapság, amelynek fogadtatása annyira egyértelmű, mint ezé a levélé. A kommentek minden oldalról egyetértőek, nem utolsó sorban amiatt, hogy a rabbi írása felelősségteljes szociális érzékenységről is tanúskodik, ami chábád jellegzetesség, hiszen a mozgalom vezetői a zsidóság mellett mindig is figyelmet szenteltek az egész emberiség jóléte iránt is. Túl ezen, emlékezteti a polgármester-jelöltet arra, hogy választott pártja követelte a zsidók összeírását a magyar Parlamentben. „Ne tévedjen tehát: az Ön pártja Önt is összeírná. Ahogy a Jobbik szellemi ősei az Ön őseit is összeírták. Annak a Pártnak a képviseletében nyilatkozik, melynek alapszervezetei büszkén hirdetik a Cion bölcsei, a Mein kampf és Szálasi ideológiáját és műveit, mindeközben pedig az ön „származását” használják védőpajzsként. Vérvádakra hivatkoznak, és közben az ön ártatlanul elgázosított felmenőit használják fügefalevélként.”

A rabbi levele végén arra kérte a politikust, fontolja meg jó úton jár-e, számot tud-e majd adni tetteiért felmenői és a Mindenható előtt!

Köves Slomó nyílt levele az alábbi linken olvasható:
http://www.zsido.com/cikkek/Nyilt_level_Jakab_Peter_miskolci_polgarmesterjeloltnek/10/4149

Megszakítás