A Sidneyben működő Our Big Kitchen (A mi nagy konyhánk) nevű közösségi konyha napi kétszáz önkéntest fogad és lát el élelemmel. A kitelepítetteknek más zsidó szervezetek és csoportok is juttatnak élelmiszercsomagokat.

A Sidneyben felállított, kóser és hálál előírásoknak is megfelelő konyha, amely a nélkülözőket látja el élelemmel, most az ausztrál bozóttüzek ellen hősiesen küzdő tűzoltók kiszolgálásából is oroszlánrészt vállalt. A zsidó közösség kezdeményezéseként létrehozott konyha működését David Eley felügyeli. A ma már séfként működő férfi mindössze három éves volt, amikor önkéntes tűzoltó apját, Greget elveszítette 1968-ban, a mostanihoz hasonló bozóttüzek elleni küzdelemben. Az Our Big Kitchen közösségi konyhát Dovid Slavin rabbi, valamint felesége, Laya alapította 2005-ben.

Most, hogy Ausztráliában az eddigi legszörnyűbb bozóttüzek megfékezéséért dolgoznak éjt nappallá téve a tűzoltók, a konyhán két műszakban fogadnak napi kétszáz tűzoltót. A tüzekben közel kétezer otthon veszett oda, legalább 24-en meghaltak, és majdnem félmilliárd állat pusztult el, sérült meg, vagy vált otthontalanná.

Victoria államban melbourne-i önkéntesek csatlakoztak különféle zsidó szervezetekhez (Aliya Youth Space, Chaverim, valamint Chabad of RARA, hogy a kitelepítetteknek átmeneti otthont adó központokba szállítsanak élelmet. A melbourne-i zsidó közösség adományainak köszönhetően az önkéntesek ételcsomagokat készítettek és osztottak ki azoknak, akik otthonaikat és minden egyéb tulajdonukat elveszítették a tűzben.

Az akcióban résztvevő Chábád-központ híradásai szerint eddig már 10 ezer dollárt gyűjtöttek össze és osztottak ki azok között, akik elveszítették az otthonukat, vagy segítségre szorultak az evakuáció során. Olyanok is részesültek az összegből, akiknek azonnali gyógyszerellátásra, vagy egyéb egészségügyi felszerelésre volt szüksége.

„Ennek kell lennie a válaszunknak – továbbra is segítenünk kell mindazokat, akik rászorulnak erre” – mondta Dovid Slavin rabbi.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az izraeli állatkert és izraeli, illetve zsidó hírességek szintén segítséget nyújtanak mind az oltásban résztvevőknek, mind az otthontalanná vált embereknek és állatoknak.

zsido.com

Forrás: TOI