Miközben Párizs utcáin tüntetők és rendőrök csaptak össze, autókat gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki, addig az Eiffel-torony tövében 5000 ember vett részt a Chábád mozgalom központi gyertyagyújtásán.

Az erőszakos tüntetések komoly dilemma elé állították a nyilvános gyertyagyújtás szervezőit.

“Nem volt egyszerű döntés. Az összecsapások elérték a Champ de Mars környékét, ahol a menórát állítottuk fel. Abban azonban biztosak voltunk, hogy megkapjuk a szükséges engedélyeket a rendezvényükhöz” – mondta Mendel Azimov rabbi, a párizsi központi Chábád-ház vezetője.

A lubavicsi küldöttek szorosan együttműködtek a párizsi rendőrséggel és Francia Zsidó Biztonsági Szolgálat (SPCJ) képviselőivel, és meghatározták a zavargások miatti különleges intézkedések körét. A rendőrség a megszokottnál nagyobb területet kerített el az ünneplő tömeg számára és nagyobb létszámban vonult a helyszínre.

A gyertyagyújtás minden este rendben zajlott és mindenki ugyanolyan önfeledten énekelt és táncolt, mint a korábbi években. A díszvendégek között volt Párizs főrabbija, Isaac Michel Guggenheim és az izraeli konzul, Michel Lugassy-Harel. Anne Hidalgo, a város főpolgármestere üdvözletét küldte az ünneplőknek. A zenéről egy komplett zenekar és izraeli előadóművészek gondoskodtak.

A chabad.org weboldal élő közvetítést adott a párizsi, a washingtoni, a New York-i és a jeruzsálemi gyertyagyújtásról. A párizsi eseményt összehangolták a Siratófal és a brooklyni Chábád-központ előtt tartott ünnepséggel, és kivetítőkön keresztül láthatták egymást az ünneplők.

A párizsi zsidó közösség különlegesen sokat szenved a terrorizmustól, mely számos életet követelt az elmúlt években. Ahogy a pittsburghi mészárlás is sokakat arra késztetett, hogy szolidaritásuk kifejezéseként részt vegyenek a nyilvános hanukai gyertyagyújtásokon, úgy a francia fővárosban is rekordszámú ünneplővel számolnak.

“A fény végül mindenképpen győzedelmeskedik a sötétség felett. Semmi sem akadályozhatja meg, hogy a hanukát ünnepeljük” – mondta Azimov rabbi.

Forrás: chabad.org