Yehuda Meshi Zahav éles szavakkal bírálta a koronavírus járvány elleni küzdelem akadályozóit. Többek között azt mondta, hogy a szabálysértők a holokauszt-tagadóknál is rosszabbak!

Yehuda Meshi Zahav, a ZAKA igazgatója és alapítója a héten elvesztette a koronavírus fertőzött édesanyját, Szora Ziszelt, alig egy hónappal korábban pedig testvére halt meg a komoly betegségben. Meshi Zahavnak szinte elviselhetetlen a fájdalma, mint ahogy mondta, a járvány kirobbanása óta, az elmúlt tíz hónapban úgy védték a szüleiket, mint Szukkotkor az etrogot szokás óvni.

Meshi Zahav a Ynet-nek adott interjújában elmondta, hogy az édesanyja tökéletesen egészséges, aktív asszony volt, akinek sohasem volt problémája a tüdejével. Anyja egy családi hanukai összejövetelen fertőződött meg a többi résztvevővel egyetemben, állapota azóta romlott, mígnem egy hónapos tusa után visszaadta a lelkét az Örökkévalónak.

Az elmúlt hetekben Izraelben újra az egekbe szökött a koronavírusos fertőzöttek száma. A járvány harmadik hulláma elsősorban a cháredi negyedeket érinti, a becslések szerint a fertőzöttek harmada kerül ki onnan. Meshi Zahav nem finomkodott a szavakkal azokkal a cháredi emberekkel szemben, akik nem tartják be a koronavírus elleni védekezés előírásait.

„Hihetetlen, ami a negyedeinkben történik. Ha valaki beteg, mindig a legjobb orvosokhoz fordulunk, Firer rabbihoz (Ráv Firerről szóló korábbi írásunkat ide kattintva találják) tanácsért. Mi történik most? Úgy tűnik, hogy vezetőink teljes rövidlátásban szenvednek. Rosszabbak, mint a holokauszt tagadói, mivel azok egy múltbéli dolgot tagadnak, addig ők valami olyat, ami itt történik a szemünk előtt.”

„Mi történt a vezetőinkkel? Hogy mondhatják azt, hogy »nem kezünk ontotta ezt a vért«?… A körülöttünk lévő emberek ontották a vért. Alig van olyan épület vagy környék, amit nem érintett volna a halál. A cháredi negyedek hirdetőtábláin úgy változnak a nevek, mint a filmkockák. Néhány óránként változnak a nevek az újabb elhunytakéval.”

„Tegnap 44 ember halt meg… 44 család, mely már soha többé nem lesz ugyanaz, de mi mégis felelőtlenek vagyunk. Nem látják? Potenciálisan minden ember egy időzített bomba. A temetési közleményekbe, ahelyett, hogy »legyen áldott az emlékezetünk«, azt kellene írni, hogy »az Örökkévaló megbosszulhatja vérüket«…”

De nem csak Meshi Zahav fogalmazott éles szavakkal, hanem a Magen Lacholeh alapítója, Benjamin Fisher rabbi is, aki a járványügyi szabályok megsértőit „vad embereknek, két lábon járó állatoknak” nevezte. Fisher rabbi mindenkit felszólított arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, menjenek el beoltatni magukat, illetve ne járjanak zárt terekbe, gyermekeiket pedig ne küldjék iskolákba, Talmud-Tórákba. Szerinte most az egész oktatási rendszernek lakat alatt kellene lennie.

Fisher rabbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szabálysértők között nem csak a cháredi közösség tagjait találjuk, hanem a szekuláris zsidókat is. A sábeszkor napozókkal, fürdőzőkkel tömött strandok képei ugyan úgy szívszorítók, mint a nagyszabású Bné Brák-i haszid esküvőké.

––––

A ZAKA a Zihuy Korbanot Ason rövidítése, ami magyarul annyit tesz, „katasztrófa áldozatainak azonosítása”. Tagjainak többsége ortodox zsidó, akik a mentőszolgálatok munkáját segítik terrorizmus, közúti baleset és más katasztrófa áldozatainak azonosításában, ahol szükséges ott a tórai törvények szerint a temetéshez összegyűjtik a kiömlött vért stb. Emelett elsősegély és mentési szolgáltatásuk is van, részt vesznek eltűnt személyek felkutatásában és nemzetközi akciókban is, így például segédkeztek a vészkorszak Dunába lőtt áldozatainak felkutatásában is. A non-profit szervezet 1989-ben kezdte meg munkáját Yehuda Meshi Zahav, Moshe Aizenbach rabbi és Tzvi Hussid rabbi kezdeményezésére.

A Magen Lacholeh, magyarul „betegek pajzsa és védője” non-profit szervezet, melyet 1991-ben Ráv Shlomo Zalman Auerbach (1910–1995) elismert döntéshozó, a Kol Torah ros jesivája alapított, hogy megkönnyítse a betegek és az egészségügyi szakemberek közötti kapcsolatot. Felszereléssel és ismeretekkel támogatja az egészségügyi rendszert, hogy minden beteg megfelelő ellátáshoz juthasson. Vezetője Binjamin Fisher rabbi.

Cseh Viktor

Forrás: www.vosizneias.com