A beavatkozással sikerülhet megmenteni az amputációtól a beteget.

Szív-, tüdő- és csontvelő-átültetésről már sokat lehetett hallani, de a jeruzsálemi Hadassah egyetemi kórház orvosainak a világon elsőként sikerült eret átültetniük élő donorból egy 60 éves, súlyos érrendszeri problémával küzdő beteg lábába, megmentve azt az amputációtól – írja az ISRAEL21c.

Avi Yavetz súlyos perifériás érbetegségben szenved, az egyik lábában elzáródtak a keringést biztosító fő erek, közel járt az amputációhoz, ahogy ez megszokott a hasonló betegségben szenvedőknél.

A férfinak a korábbi érműtétjei miatt nem volt megfelelő állapotú vénája, amit felhasználhattak volna a műtéthez.

Ekkor jött Prof. Ron Carmeli őrült ötlete: mi lenne, ha egy családtagjából ültetnének át egy darab vénát Avi lábába?

Mind a négy gyereke felajánlotta a vénáját, végül a 27 éves Snirre esett a választás.

Vénatranszplantációt már hajtottak végre korábban, de csak halottból. Élő donor most először ajánlott fel vénát, ebben az esetben a saját apjának.

Két héttel a döntés után az ér már szállította a vért Avi lábában, így megmenekült az amputációtól.

Ezzel azonban még nincs vége. Ugyanaz a veszély és az eljárás is, mint más szervátültetésnél. A beteg gyógyszeres kezelést kap annak érdekében, hogy a teste ne lökje ki magából az új szövetet.

Amennyiben tartósan jók maradnak az eredmények, akkor a Hadassah kórház érsebészetének vezetője szerint az eljárás sok embert menthet meg a jövőben.

 

Forrás: neokohn.hu 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás