A nemrégiben lezárult kutatás szerint a Malham-barlang több mint 10 kilométer hosszú. Ez jóval felülmúlja az iráni Namakdan-barlangot, amit eddig a legnagyobbnak tartottak.

A felmérést a Jeruzsálemi Héber Egyetem irányította, a munkában nemzetközi csapat vett részt. Az expedíció egyik vezetője az egyetem részéről Boaz Langford volt, a másik pedig Antonija Vlajkova Bulgáriából. A következő hónapokban publikálni fogják a barlang teljes térképét – olvasható a ynetnews.com cikkében.

A Namakdan-barlangot 2006-ban mérte fel egy cseh és iráni szakemberekből álló csapat, ők nagyjából 6 kilométeresnek határozták meg azt a képződményt. A sóbarlangok ritkák, mivel a víz könnyen oldja a sót, éppen ezért csak nagyon száraz vidékeken fordulnak elő – olvasható a cikkben. Alig néhány ilyen barlang hossza haladja meg az egy kilométert.

A Malham-barlang főbejáratától nem messze található egy sóoszlop, amelyet a bibliai történet alapján Lót feleségének neveznek. A megtalált fadarabok szénizotópos kormeghatározása alapján a járatrendszer mintegy hétezer éve alakult ki, tehát nagyon fiatalnak számít. A barlang vizsgálata abban is segíti a kutatókat, hogy információkat szerezzenek az elmúlt évezredek éghajlati változásairól.

zsdo.com

Kép: ynetnews.com