Azt mondta Simon ben Gamliel: Nincs nagyobb örömünnep a zsidóknak, mint Áv hó 15. és Jom Kipur. Ezeken a napokon Jeruzsálem leányai kimennek…és a szőlőskertekben táncolnak. És mit mondanak? „Fiatal emberek, emeljétek fel tekinteteteket és nézzétek, kit választotok magatoknak…”

Az is írva van, „Menjetek ki, Cion leányai, és lássátok Salamon királyt a koronában, amivel az anyja koronázta meg az esküvője napján és a szíve felvidulásának napján” (Énekek Éneke 3:11) „Az esküvője napján” – ez a Tóraadás, „szíve felvidulásának napján” – ez a Szentély felépítése, épüljön újra gyorsan, napjainkban. (Talmud, Taanit 26b)

Azt, aki Tu beÁv, Áv hó 15. napjának szokásait szeretné felkutatni, komoly meglepetés éri. Erről a napról, amit a Talmud Jom Kipurral említ együtt, szinte alig tudunk valamit. A fent említett szokáson kívül, miszerint Izrael leányai a réten táncoltak ezen a napon, a nőtlen férfiak pedig párt választottak közülük, csupán annyit tudunk, hogy ilyenkor fejezték be a Szentély tüzelőjének felaprítását és ezt a napot azzal ünnepelték meg, hogy összetörték a használt baltákat.

A Sulchán Áruchot böngészve annyit tudunk meg, hogy ezen a napon kihagyják a Táchnunt (bűnvallomást) és más hasonló imákat, ahogy azt az ünnepeken szokás. Ezenkívül szokás, hogy a hosszabbodó éjszakákra való tekintettel növeljük a napi Tóra tanulás adagját, hiszen „az éjszaka tanulásra van teremtve”.

Tu beÁV csupán hat nappal van Tisa beÁv után, ami a leggyászosabb napja a zsidóságnak. Áv hó 15-én számos gyászos esemény fordult jóra, Tu beÁv tehát az ellenpontja Tisa beÁvnak, azt szimbolizálja, hogy a zsidó nép képes a megújulásra és arra, hogy felépüljön a legnagyobb sorscsapásokból is.

Ez a nap a pártalálás ünnepe is. A házasságot megelőzi az eljegyzés időszaka, amely során a felek az elköteleződésüket bizonyítják: a zsidó nép, az Örökkévaló jegyese, a szétszóratás 2000 éve alatt kétséget kizáróan bizonyította elkötelezettségét. A „házasság”, a megváltás reprezentálja a gyógyulást mindazon tragédiák után, amelyek Tisa beÁvkor sújtották a zsidó népet.