Egy francia üzletlánc zsidó tulajdonosát bűnösnek találták egy másik zsidó diszkriminálása miatt. A munkára jelentkezők között ugyanis előnyben részesítette a nem-zsidókat, mert őket megkérhette arra, hogy szombaton is dolgozzanak.

A párizsi törvényszék bírája múlt héten hozott ítéletet Dan Cohen, az Eleven Paris nevű lánc társalapítója ügyében, miután egy húszas éveiben járó zsidó férfi 2012-ben keresetet nyújtott be ellene. A sértett rövid ideig dolgozott az üzletlánc boltjaiban, mielőtt vallása miatt kirúgták volna – tudósított a Le Parisien napilap.

A bíróság az Eleven Paris-t 16 250 dollár megfizetésére kötelezte az okozott kár miatt, továbbá 8000 dollárt kell fizetniük perköltségre.

Az ítéletet a felperes vallomására alapozták, melyben az Eleven Paris alkalmazottjával folytatott beszélgetését idézte fel. Az illető azt mondta neki, hogy zsidó vallása miatt nem vették fel a munkára: „Cohen nem akar zsidó alkalmazottakat, mivel őket nem dolgoztathatja sábátkor”.

A felperes olyan telefonbeszélgetések hangfelvételét is bemutatta, melyeket a 120 főt foglalkoztató cég egy középvezetői beosztásban dolgozó alkalmazottjával folytatott. Az illető azt mondta, hogy a menedzserek „saját hitükből fakadóan pontosan azért nem akarnak zsidókat dolgoztatni sábátkor, mert ők maguk is gyakorló zsidók”. A zsidó jog szerint ugyanis zsidók nem dolgozhatnak, és nem biztathatnak más zsidókat a sábátkor folytatott munkára, de alkalmazhatnak nem-zsidókat, hogy elvégezzék a feladatot.

A bíróságon Cohen ügyvédje, a szintén zsidó Patrick Klugman azt mondta, hogy Cohen cégének nincsenek ilyen irányelvei, és alkalmazottaik a saját elképzelésük szerint cselekedtek. A bíróság azonban „kevesebb mint valószínű”-nek minősítette ezt a magyarázatot – tudósított a Le Parisien.

Forrás: JTA

Megszakítás