Egy Párizsban szolgáló lubavicsi házaspár vízre szállt, hogy még több zsidóhoz hozza közel a Tórát – írja a Chabad.org.

Párizs XIII. kerülete rendkívül népszerű a diákok körében. Számos neves egyetem és főiskola működik a környéken, melyekben összesen harmincezren tanulnak, helyi és külföldi hallgatók egyaránt. A diákok szívesen töltik idejüket a Szajnán horgonyzó, szórakozóhelyekké alakított hajókon. Innen jött az ötlet, hogy az egyik egyetemi Chábád-központ is vízre szálljon. Az álomból valóság lett és mára

a párizsi zsidó fiatalok egyik kedvelt helyszíne az a hajó, mely a tóratanulástól kezdve a közösségi eseményekig sokféle rendezvénynek helyet ad. Az ünnepi étkezések és születésnapi partik mellett mindig lehetőség van a zsidóságról tanulni, tfilint tenni és más micvákat gyakorolni.

Az alapítók Mendy Lachlar rabbi és felesége, Mushky a XIII. kerület lubavicsi küldöttei 2014 óta. Elsősorban a közelben tanuló, kétezer fősre becsült zsidó diákság igényeit tartották szem előtt, amikor nekifogtak a terv megvalósításának. Mint a legtöbb Chábád házaspár, ők is szombati vendégfogadással, kóser élelmiszerek biztosításával és oktatással segítik a környékbeli zsidókat, ám hamar rájöttek arra, hogy a negyed tipikus, szűk lakásai erősen behatárolják a lehetőségeiket.

 

Mendy és Moushky Lachkar/Facebook

„Itt a környéken nagyon sok oktatási intézmény működik. A diákok azonban szétszórva élnek, nincsenek kollégiumaik, sem egy központi találkozóhelyük. A kis lakások és a magas bérleti díjak miatt nehéz volt közösségi programokat szerveznünk. Időnként hajókat béreltünk a nagyobb eseményekhez, majd felmerült a gondolat, hogy inkább vásárolnunk kellene egyet, amit azután Chábád-központtá alakítunk” – mondta a rabbi.

A 40 méter hosszú és 5 méter széles hajót sikerült úgy berendezni, hogy hívogató legyen a diákok részére és otthon érezhessék magukat benne. „Nagyon kényelmes és családias lett. Szeptemberben kezdtük el használni és hamar népszerűvé vált. Hamarosan újabb átalakításokat végzünk, hogy még többet kihozhassunk belőle” – mondta a rabbi.

 

Boat Habad

No Description

 

 

„Ez egy olyan helyszín, ahol egyszerre lehetek a barátaimmal és tanulhatok Tórát. Miközben más zsidó fiatalokkal töltök időt, még kóser ételeket is ehetek. Ráadásul nagyon jó helyen található a hajó, közel van és könnyű megközelíteni. Van, hogy itt teszek tfilint, máskor csak egy kicsit kikapcsolódni ugrok be. A rabbi és a rebecen mindig örömmel fogadnak” – mesélte a 20 éves Binyamin Dukan, aki a Párizsi Üzleti Főiskolán tanul. Hozzátette, hogy a hajó megnyitása előtt nagy gondot okoztak neki az étkezések, mert a menzán nem kínálnak kóser fogásokat. „Azért az nem semmi, hogy már a Szajnán lebegve is tehetek tfilint” – mondta.

 

Yoel Altabe Mohel Facebook