A világon sehol nincs még egy hely, ahol olyan magas arányban oltották volna be a lakosságot mint Izraelben. Juli Edelstein egészségügyi miniszter a következőképpen magyarázta a páratlan eredményt: „Mindennek az az oka, hogy időben elkezdtük a felkészülést, időben megkötöttük a szerződést a vakcinát gyártó cégekkel, és meggyőztük őket arról, hogy nekünk szállítsák ki az oltóanyagot, melyet az egészségbiztosítók képesek nagyon gyorsan beadni”.

 

A siker összetevőit az alábbi kilenc pontban foglalhatjuk össze:

 

  1. Általános betegbiztosítás

Már az állam megalapítása előtt létezett általános betegbiztosítás Izraelben, amely azóta is hatékonyan működik és szinte teljes egészében ingyenes kezeléseket biztosít a lakosságnak. A kilencvenes évek óta négy, egymással versengő biztosító közül választhatnak az emberek, ha pedig elégedetlenek, válthatnak a pénztárak között.

  1. Az egészségbiztosító pénztárakba vetett bizalom

A felmérések szerint az izraeliek 90%-a elégedett az általa választott egészségbiztosító szolgáltatásaival, és mindössze egy százalékuk él az évenkénti biztosítóváltás lehetőségével, annak ellenére, hogy az egy igen egyszerű folyamat.

  1. Odafigyelnek a megelőzésre

Az egészségbiztosítók nagy hangsúlyt fektetnek a betegségek megelőzésére és az egészséges életmód propagálására. A szakértők szerint a koronavírus halálos áldozatainak számát is azért képesek alacsonyan tartani, mert kevesen szenvednek diagnosztizálatlan krónikus betegségektől. A pénztárak finanszírozási rendszerét is úgy alakították ki, hogy érdemes legyen minél több forrást a megelőzésre fordítani. Az egyik pénztár például algoritmusokkal és adatelemzéssel azonosítja az egyes betegségekre fogékony pácienseket és részükre megelőző kezeléseket ajánl fel.

  1. Izraelben hozzászoktak a vészhelyzetekhez

A zsidó államban rutinosan kezelik a vészhelyzeteket és gyorsan képesek mobilizálni mind a lakosságot, mind az egészségügyi szolgálatokat. Izrael ezt a tudását más országokkal is megosztja, és ezért fontos szerepet játszik a katasztrófák hatásainak kezelésében szerte a világon. Például amikor 2010-ben hatalmas földrengés rázta meg Haitit, az izraeli mentőegység 48 órán belül a helyszínre érkezett és tábori kórházat állított fel.

  1. Sokan dolgoznak az egészségügyben

A legnagyobb egészségbiztosítónak 45000 munkavállalója van, köztük 2000 specialista. Az orvosi rendelők behálózzák az egész országot és nem ritka, hogy egy kistelepülésen is több egészségbiztosító tart fent rendelőt.

  1. Nem ez az első oltási kampány

A pénztárak minden télen kampányt indítanak, hogy minél többen jelentkezzenek az influenza elleni oltásra, így rutinosan kezdtek neki a koronavírus elleni vakcina beadásának is. Mivel jelen esetben fontos volt elkülöníteni a betegeket az egészséges emberektől, így külön oltóállomásokat hoztak létre számtalan helyen. Mivel egy oltás beadása, adminisztrációval együtt hét percet vesz igénybe, ezért 7 perces idősávokban hívják be a pácienseket, ha pedig valaki nem jelenik meg, akkor soron kívül is megkaphatja a vakcinát egy jelenlévő. A jó szervezésnek köszönhetően az adagonként 100 sékelbe (9100 Ft) kerülő oltóanyagnak mindössze a 0.1%-kát kellett megsemmisíteni.

  1. Magas szintű információtechnológia alkalmazása

Az egészségbiztosítók a legmodernebb technológiát alkalmazzák az oltási kampány lebonyolítására, ami nemcsak a szervezés idején, hanem a páciensek oltás utáni állapotának monitorozása során is jelentős előnyt jelent, továbbá fontos információval látja el a vakcinát kifejlesztő cégeket is.

  1. Kommunikáció

Izraelben az összes kommunikációs csatornán a vakcina beadatására buzdítják a lakosságot. Az oltóállomások nagy részében lehetőség van fotót készíttetni az oltás pillanatában, melyet a páciensek a közösségi média felületein osztanak meg, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot. A kommunikációs kampány során figyelembe vették az egyes kisebbségi csoportok speciális igényeit, például külön tájékoztatókat tartottak az ultraortodox közösség vezetői számára, majd maguk a rabbik buzdították híveiket az oltás beadatására.

  1. Az izraeli szellemiség

A sikeres kampány egyik legfontosabb összetevője a lakosság együttműködési hajlandósága. Amellett, hogy az egészségügyi dolgozók minden erejüket megfeszítve és túlórákat vállalva vetették magukat a feladatba, a lakosság is fegyelmezetten és örömmel vesz részt az akcióban. Ahogy a szolgálatot teljesítő katonáknak sokan kedveskednek finom falatokkal vagy forró itallal, úgy az egészségügyi dolgozóknak is folyamatosan szállítják a hálából rendelt pizzákat, hamburgereket és gyümölcstálakat.

 

Forrás: Jpost