Történelmi esemény zajlott az izraeli törvényhozásban: a Kneszet a Lubavicsi Rebbe és a Chábád mozgalom előtt tisztelgett. A különleges napon megjelentek: David Lau Izrael askenázi főrabbija, a kormány több tagja, az összes frakció és a Chábád mozgalom képviselői.

A nap fő eseményén Ofir Akunis miniszter elnökölt a kormány részéről. Az ülésen a politikai jobb és baloldal képviselői egyaránt ott voltak és saját tapasztalataikról, viszonyukról beszéltek a Lubavicsi Rebbével és a Chábád mozgalom képviselőivel kapcsolatban – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Menachem Mendel Gluckowsky rabbi azt mondta, nagyon elégedett a rendezvénnyel. Örült neki, hogy a parlament és a kormány legkülönbözőbb tagjai elmesélték a saját személyes élményeiket a Chábáddal és a Rebbével kapcsolatban. „Ez személyesen is inspirál engem, és biztos vagyok benne, hogy inspirálta azokat is, akik ott voltak a teremben” – mondta a rabbi.

Chabad at the Knesset

No Description

Izraelben 1975. óta élnek lubavicsi sliáchok: ekkor a Rebbe 14 egyedülálló férfit és 6 házaspárt küldött Cfátra és Jeruzsálembe azzal a feladattal, hogy segítsék a zsidókat visszatalálni a gyökereikhez és támogassák a háború fenyegetésében élő izraelieket.

Mára 200-nál is több Izraeli településen működik chábád központ. Zsinagógák és oktatási intézmények százait működtetik, jelen vannak az egyetemi kampuszokon épp úgy, mint a reptereken, közlekedési csomópontokban vagy kórházakban. Szociális ellátórendszert működtetnek, támogatják a terrorizmus áldozatait, a hadseregen belül segítik a vallási infrastruktúra működését.

A chábád központok a világ legeldugottabb részein támogatják az izraelieket, így például idén a katmandui sliáchok segítségével sikerült felkutatni és evakuálni azokat az izraeli turistákat, akik Nepálban rekedtek a földrengés idején.

Izrael állam vezetői mind szoros kapcsolatot ápoltak a lubavicsi Rebbével, aki gyakran emelt szót különböző aktuális izraeli kérdésekben.

Munkatársunktól

Megszakítás