A Rebbe emberek millióinak életét változtatta meg világszerte. Bár már harminc éve eltávozott közülünk, bölcsessége, tanítása, az emberek iránti gondoskodása és az a vágya, hogy a világot jobbá tegye, tanításain és örökségén keresztül továbbra is itt van velünk.

A holokauszt

A Rebbét gyakran kérdezték arról, hogy mivel magyarázza a zsidóságot ért rettenetes csapást. Válaszában mindig elmondta, hogy a zsidóságot már számtalan óriási tragédia érte, elég csak a két Szentély pusztulására gondolni. Őseink bizonyára szintén feltették e kérdéseket, mégis megtartották hitüket és folytatták a Tóra és a micvák útját. Maga az a tény, hogy az ember magyarázatot és igazságszolgáltatást keres, bizonyítja, hogy hisz a világnak az Örökkévaló által megalkotott rendjében. Ősapáink, Ávráhám vagy Mose (Mózes) szintén feltehették e kérdéseket: miért szenvednek a jók, míg a gonoszak virágoznak? Miért tűnik néha úgy, mintha nem lenne igazság a világban? Az emberi elme nem értheti meg a Teremtő szándékait. A Rebbe e kérdések helyett inkább arra koncentrált, hogy ne teljesülhessen a nácik célja, és ne veszítsünk el egyetlen zsidót sem a zsidó oktatás hiánya miatt.

„Ahogyan Hitler minden egyes zsidót gyűlölt és üldözött a zsidóság eltörlésének szándékával, addig a Rebbe szeretettel kereste őket és az volt a célja, hogy közelebb hozza őket a zsidósághoz”

– mondta Jonathan Sacks, néhai brit főrabbi.

Megszakítás