Howard Kaye azt mondja, hogy Menachem Mendel Schneerson rabbi írásai megmutatják hogyan akadályozható meg a következő atrocitás.

A powayi Chábád zsinagógában néhány hónappal ezelőtt meggyilkolt Lori Kaye férje azt mondta, hogy úgy szeretné megelőzni a következő olyan jellegű zsinagógai lövöldözést, melyben néhai felesége is életét vesztette, hogy felvilágosítja a világot „belső erkölcsi iránytűjéről”.

Dr. Howard Kaye egy interjúban a következőket mondta: „Miközben megpróbálom megérteni annak az atrocitásnak a gyökerét, mely Lori életét követelte, és miközben még ennél is sürgősebben azon dolgozom, hogy megakadályozzam a következő Powayt, világossá vált számomra, hogy Lori gyilkosát antiszemita gyűlölet vezérelte.

Howard Kaye három hónappal a fegyveres merénylet után a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi halálának 25. évfordulója alkalmából fordult a nyilvánossághoz. Beszélt arról, hogy meggyilkolt felesége éppen édesanyja halálozási évfordulójáról emlékezett meg a zsinagógában, és arról is, hogy nem sokkal korábban vette meg a Rebbe egy könyvét, mely a veszteségekről és tragédiákról szól. Lori Kaye azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a könyvet el is olvassa… Az özvegyen maradt férfi tette ezt meg végül felesége helyett, hogy ezzel is segítse a tragédia feldolgozását: „Szerető és gondoskodó Lorim még halálában is előre látta a szükségleteimet, és előkészítette számomra ezeket a megnyugvást hozó tanításokat. Szinte mintha ő is velem együtt olvasná a könyvet.”

A férfi beszélt arról is, hogy a Rebbe egyik fontos célkitűzése volt, hogy a nem-zsidók között minél inkább ismertté váljon az emberiség univerzális erkölcsi tanítása, Noé fiainak hét törvénye.

„Napjainkban még sokkal érvényesebb, mint valaha, hogy meg kell osztanunk ezeket a világgal. Valahányszor egy gyilkolásra kész, kicsavart elméjű egyén gyűlölet bűncselekményt követ el, mindig egyre sürgősebb szükség van arra, hogy az emberi civilizáció legelemibb törvényeire oktassunk. Amennyiben így teszünk, az magában hordozza a következő atrocitás megakadályozásának lehetőségét.”

 

zsido.com

 

Forrás: TOI