Csütörtökön Jeruzsálemben gyűlik össze a világ 45 államának vezetője, köztük Vlagyimir Putyin, Mike Pence és Károly herceg, hogy megemlékezzenek az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról. Az egyik hivatalos palesztin napilap azt írja, hogy “egyetlen lövés megzavarná a megemlékezést, egyetlen holttest miatt törölnék a rendezvényt”.

A központi ünnepséget a Jád Vásem Múzeumban tartják. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli. Ez a rendezvény lesz Izrael történetének legnagyobb szabású diplomáciai eseménye.

A Palesztin Hatóság kevés empátiával figyeli az eseményeket, sőt, az egyik hivatalos napilap vezércikkében politikai gyilkosság elkövetését javasolják a rendezvény törlése érdekében. A palesztin kormányzat által ellenőrzött Ál cháját ál dzsádidá lap szombati számában a következő felhívást tették közzé: “Egyetlen lövés megzavarná a megemlékezést, egyetlen holttest miatt törölnék a rendezvényt”. A cikkben felháborodásukat fejezik ki, amiért a nyugati világ csak a zsidó holokauszttal foglalkozik, és megfeledkezik az “Izrael által végrehajtott palesztin holokausztról”. Az írás azt is megjósolja, hogy a palesztinok fellépnek a jeruzsálemi megemlékezés ellen, mert “Jeruzsálem az övék”.

Itámár Marcus, a Palesztin Médiafigyelő (PMW) szervezet vezetője így reagált a vezércikkre: “Felháborító, hogy a Palesztin Hatóság lehetővé teszi, hogy a saját lapjában politikai célú gyilkosságot szorgalmazzanak. Azt már megszoktuk, hogy a Palesztin Hatóság izraeliek meggyilkolására szólít fel, most azonban azok a nemzetközi vezetők a célpontok, akik a jelenlétükkel tisztelik meg a holokauszt áldozatainak emlékét Jeruzsálemben”.

Marcus felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy ugyanúgy utasítsa el a Palesztin Hatóság terrorizmusra való felbujtását, mint ahogyan az Iszlám Állam vagy a Hamasz esetében teszi. “Ez a hét a legalkalmasabb erre, mert a világ így tanúságot tehetne arról, hogy tanult a történelemből” – jelentette ki.

zsido.com

Forrás: jewishpress