A német kormány egyik nap kiáll Izrael mellett és elítéli a holokauszt tagadást. A másik nap gesztust tesz annak az államnak, amelyik el akarja pusztítani Izraelt és hangosan tagadja a holokausztot. Talán dönteni kellene.

A német Külügyminisztérium nevében Niels Annen államtitkár köszöntötte az iszlám forradalom 40. évfordulóját az Irán berlini nagykövetségén rendezett fogadáson. A szociáldemokrata politikus annak ellenére vett részt az ünneplésben, hogy az iráni politika egyik fő célja a zsidó állam elpusztítása és a nyugat elleni harc.

Az eset után Bijan Djir-Sarai, a Szabaddemokrata Párt külügyi szóvivője tiltakozását fejezte ki: „Az a tény, hogy a szövetségi kormány egyik tagja az iráni iszlám forradalmat ünneplő rendezvényen vett részt, szégyenletes. Némi távolságtartásra lett volna szükség. Elképzelésem sincs, hogy milyen üzenetet kívánt a szövetségi kormány közvetítetni ezzel.”

Az izraeli Jerusalem Post napilap megkereste Heiko Maast, Németország külügyminiszterét az ügyben, aki a „kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságával” magyarázta minisztériuma hivatalos részvételét az ünnepségen.

Németországi zsidó szervezetek élesen bírálták Maast, és emlékeztették arra, hogy korábban a holokausztban történtekkel magyarázta, hogy miért lett politikus. Ez azért érdekes, mert az iráni rezsim a holokauszttagadás egyik élharcosa és számos külföldi – többek között Németországban működő – holokauszttagadó csoportot finanszíroz.

A Merkel-kormány Iránnal kapcsolatos politikája meglehetősen ellentmondásos. A kancellár egyfelől többször kijelentette, hogy Izrael biztonságát minden eszközzel biztosítani kell, másfelől igen megengedő a zsidó állam elpusztítására nyíltan törekvő Iránnal. Németország – több más, nyugat-európai állammal együtt – visszautasította a csatlakozást az Egyesült Államok által meghirdetett Irán-ellenes szankciókhoz és kijelentették, hogy megtalálják az együttműködés módját a szélsőséges siíta rezsim vezette országgal a szankciók ellenére is.

A német külügyi államtitkár látogatása egybeesett Jadolla Dzsavani iráni tábornok beszédével, melyben Tel-Aviv és Haifa elpusztításával fenyegetőzött egy esetleges amerikai támadás esetén. Niels Annen a nagykövetségi ünnepségen semmilyen kritikát nem fogalmazott meg Irán antiszemita és népirtással fenyegetőző politikájával szemben. A politikust a múltban sok kritika érte Németországban és az Egyesült Államokban egyaránt, éles Amerika-ellenes kijelentései miatt.

Haas arra a napokban rendezett varsói konferenciára sem ment el, ahol az iráni terrorfenyegetettségről tárgyalt az Egyesült Államok, Izrael és számos arab állam. Németország nevében Niels Annen jelent meg, aki az iráni atomszerződés védelmezője.

A német diplomácia hagyományosan jó viszonyt ápol Iránnal. A korábbi külügyminiszter, Sigmar Gabriel barátságosan fogadta Hamidreza Torabit, Irán egyik fontos vallási vezetőjét, aki Izrael elpusztításáról beszélt a berlini ál-Kudsz napon. Torabit “A béke vallásainak felelőssége” című konferencia keretében üdvözölte a külügyminiszter. Torabi egyébként az iráni állam által fenntartott Hamburgi Iszlám Központ egyik vezetője. Bár a központ a radikális iszlám egyik melegágya, a hamburgi városi önkormányzat partneri viszonyt alakított ki az intézettel, és anyagi támogatást nyújt számára. Az ökumenikus megmozduláson a “Muszlimok, zsidók és keresztények kéz a kézben a cionizmus ellen”, illetve a “Bojkottáljuk Izraelt” transzparensek alatt vonultak, a PFSZ és a Hezbollah zászlóit lengetve.

Frank-Walter Steinmaier, Németország elnöke és egykori – szintén szociáldemokrata színekben politizáló – külügyminisztere még 2008-ban konferenciát rendezett a közel-keleti helyzet rendezése érdekében. A rendezvényen megjelent Muhamad Dzsaval Ardasir Laridzsáni, Irán külügyminisztere és a „cionista entitás” megszüntetését követelte, mert „Izrael bukott állam, mely hatalmas károkat okozott a régióban”.

Herbert Honsowitz, Németország korábbi teheráni nagykövete az Európai Unió törvényeit megszegve engedélyezte a nagykövetség katonai attaséjának, hogy részt vegyen egy Izrael elpusztítását követelő katonai parádén Teheránban, ahol „Eltöröljük Izraelt” feliratú, nagy hatótávolságú rakétákkal vonultak fel.

A kedvező német hozzáállás miatt Irán jelentős hálózatot épített ki az országban. A német titkosszolgálat szerint a Hezbollah 250 aktív tagja él Berlinben, és még 700 az ország többi részén.

zsido.com

Forrás: JPost 

 

Megszakítás