Frank-Walter Steinmeier néhány nappal ezelőtt felkereste Yehudah Teichtal  rabbit, akit egy héttel korábban ért antiszemita támadás Berlinben. 

A látogatás ritka és szokatlan gesztus volt a német államfő részéről. Az antiszemita támadásnak – melynek során két arabul beszélő férfi becsmérelte a rabbit és fiát, majd leköpte őket – hamar híre ment Németországban és az egész a világban. Teichtal rabbi számos telefonhívást kapott a németországi politikai paletta különböző szegmenseinek magas rangú képviselőitől, akik mind igyekeztek megerősíteni őt és egyben elítélni az antiszemitizmust.

A különleges elnöki látogatás kezdetén Frank-Walter Steinmeier elmondta: „Azért jöttem ide, hogy kijelentsem: az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban. Azért vagyok itt, hogy ezt kimondjam, és azért is, hogy meglátogassak egy barátot.”

A német elnök azt mondta, hogy külföldi útról tért éppen vissza, és igen fontos volt számára a rabbi meglátogatása. „Vezetőnk, a lubavicsi Rebbe módszere az volt, hogy a sötétséget világossággá változtatta.” – felelte neki Teichtal rabbi, majd javasolta, hogy vezessék be az „egy perces csend” kezdeményezést az egész országban. A Rebbének ezt a javaslatát legutóbb a Powayben megtámadott amerikai rabbi vetetette fel Donald Trump amerikai elnöknek. Az áldott emlékű Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi gyakran beszélt arról, hogy milyen kiemelkedő szerepe van az amerikai társadalomban az erkölcsi nevelésnek. Az 1980-as évek elején, nem sokkal a Ronald Reagan elnök meggyilkolására tett kísérletet követően a Rebbe egyre gyakrabban említette, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy az iskolákban bevezessék a napi egyperces csöndet. A Rebbe úgy gondolta, hogy vissza kell térnünk az alapokhoz, és be kell vezetni minden iskolában az egyperces csend intézményét, hogy a gyerekek már egészen kicsi koruktól kezdve felismerhessék: létezik a jó a világban, ők értékesek, az emberek felelősségre vonhatók, és minden ember Isten képmására teremtetett. 

A látogatás során az elnök a nem fővárosban zajló zsidó események felől érdeklődött, majd figyelmesen meghallgatta Teichtal rabbi inspiráló szavait. A találkozó végén a rabbi, különleges ajándékként, a Rebbe egydollárosát adta az elnöknek. „Az elnök igen elérzékenyült” – összegezte a találkozót a rabbi.

zsido.com

Forrás: Arutz7