A pénzhiány és most már a koronavírus-járvány is akadályozza a zsidó temető és egy zsinagóga rendbetételét Nápolyban.

Az olasz város zsidó közössége már korábban elkészítette a terveket a XIX. századi zsinagóga és a régi temető helyreállítására. A közösség titkára azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincs elég forrás, és a járvány miatt határozatlan időre mindent próbálkozást felfüggesztenek – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Jelenleg Európában Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet.

A kicsi, de aktív nápolyi zsidó közösség a legjelentősebb Dél-Olaszországban. Lydia Schapire elnök elmondta, hogy a temető helyreállításának terveit egy helyi zsidó építész készítette el. Sajnos a területet benőtte a növényzet, összevissza hevernek a sírkövek és a bejáratnál található neonklasszicista épület is javításra sorul. A terület jelenleg le van zárva.

A tervezett munkálatok összköltsége csaknem 30 millió forintnak felel meg, azt tervezik, hogy adománygyűjtésbe kezdenek. A temetőt 1865-ben nyitották meg, nem sokkal az egységes Olaszország létrejötte után, amikor a hivatalos nápolyi zsidó közösség is megszületett. Nagyjából 800 sír található a területen, több felett nagyobb építmény van. Ebben a temetőben nyugszik a város sok meghatározó polgára, mint pédául a városi focicsapat alapítója és az első nápolyi mozi létrehozója.

A temetőt több bombatalálat is érte a II. világháborúban, aztán évtizedekig vandál támadások célpontja volt. Utoljára 2003-ban történtek konzerváló munkálatok.

A zsinagóga 1864-ben készült el a Rotschildok támogatásával, a Palazzo Sessa első emeletén. A berendezések régebbiek, mint maga a zsinagóga, részben a Rotschildok villájából származnak. A felújítási tervek elkészültek, de csaknem 70 millió forintnak megfelelő összegre lenne szükség.

zsido.com

 

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu