Paul Oscar egyben felszólította Izlandot, hogy bojkottálja az Izraelben tartandó Eurovíziós Dalfesztivált.

A hazájában Páll Óskar néven ismert, népszerű lemezlovas és popénekes 1997-ben képviselte hazáját az Eurovízión. Most arra kéri a helyi énekeseket és zenészeket, hogy lépjenek vissza az eseménytől, mivel azt idén – Netá Bárziláj tavalyi, elsöprő győzelme után – Izraelben tartják. Az indok: „Izrael palesztinok iránt tanúsított bánásmódja”.

Egy, a múlt héten sugárzott interjúban Oscar kritizálta Izrael bánásmódját a palesztinokkal, majd antiszemita kijelentéseket tett: „Európa többi része azért hallgat, mert a zsidók hosszú idő leforgása alatt, igen ravaszul beleszőtték magukat Európa szövetébe. Egyáltalán nem menő Nagy-Britanniában palesztinpártinak lenni.” – mondta. „Tragikus, hogy a zsidók semmit nem tanultak a holokausztból, és ehelyett a legádázabb ellenségük elveit követik.”

Oscar később a Facebookon elnézést kért azért, hogy Izraelt a zsidó néppel azonosította: „Nyíltan elismerem, hogy egy kalap alá vettem az izraeli kormányt, az izraeli hadsereget és a zsidó népet” – írta. „Előítéletes voltam és általánosításokat fogalmaztam meg a zsidó néppel kapcsolatban.” Hozzátette azonban, hogy az Izraellel szembeni kritikája továbbra is érvényes. „Izrael kormánya, Izrael hadserege és a kormányzásuk viszont nem kaphat semmiféle engedményt. A megjegyzésem további részei helytállóak.”

Izlandon hónapokkal ezelőtt indult el a tiltakozás a 2019-es Eurovíziós részvétel ellen. 2018 májusában Oscar is aláírta azt a petíciót, mely országa lehetséges jelöltjeit bojkottra szólítja fel, és az ugyanekkor közzétett Facebook-bejegyzésében azt is leírta, hogy bármennyire is kedveli a neves zenei fesztivált, úgy véli, az egyetlen lehetséges reakció a bojkott. Nemcsak Izrael ellen, hanem bármikor és bármilyen olyan ország ellen, mely „nemzetközi jogot, valamint emberi jogokat sért, és szinte naponta követ el véres merényleteket”.

Az Eurovízión indulni szándékozó RÚV zenekarnak pedig ezt tanácsolta: „Használjátok ki ezt a lehetőséget arra, hogy a távolmaradásotokkal tüntettek. Nem veszünk részt a tagadás ezen ünneplésében. Tudjátok, a szórakoztatás, a popzene és a csillogó ruha igencsak politikai kérdések. A politika és a szórakoztatás, vagy sport elválasztására tett kísérlet csupán kifogás. Véleményem szerint gyermekek meggyilkolása embertelen cselekedet. Bojkottáljuk a 2019-es Eurovíziót. A RÚV fantasztikus dolgokra használhatja fel a pénzt, talán még saját, izlandi dalversenyünket is megrendezheti. Az, hogy egy Eurovíziót kihagyunk, semmi az izraeliek által Palesztinában elkövetett népirtáshoz képest… Ki akarna Jeruzsálemben előadni, miközben odakint éppen vérfürdő zajlik? Én nem.”

Az izraeli Neta Bárziláj, a tavalyi győztes

Oscar egyébként nem az egyetlen izlandi énekes, aki Izrael-ellenes nyilatkozataival borzolja a kedélyeket, több jó nevű helyi énekes is Izrael bojkottjára szólított fel. Néhány éve egy olyan albumot állítottak össze izlandi művészek, melyben minden egyes dal „adomány” volt, és az eladásokból befolyó összeget a „megszállt területeken” élő palesztin gyerekek megsegítésére ajánlották fel.

A kisszámú izlandi zsidó közösség tagjainak igényeit, valamint az egyre nagyobb számban a szigetországba érkező turistákat már pontosan egy éve Chábád-központ fogadja Reykjavíkban, Avi és Mushky Feldman vezetésével. A zsidók alacsony száma azonban nem tartotta vissza az izlandi parlamentet attól, hogy 2015-ben teljes bojkottot hirdessen az izraeli termékek ellen (ezt később visszavonták), és a körülmetélés betiltása is terítéken van.

zsido.com

Forrás: TOI