A központi vasútállomáson álló emlékművet kiszedték a keretéből, és – minden bizonnyal egy kalapáccsal – összetörték.

Az üvegből készített tábla több száz, többségében zsidó gyermeknek állít emléket, akik a nácik elől menekültek el. A „Jó utat” emlékmű arra a 669 gyermekre emlékezik, akik ezen a prágai vasútállomáson szálltak vonatra 1939 tavaszán és nyarán, hátrahagyva a peronon búcsúzkodó szüleiket, és Nagy-Britanniába utaztak még Csehszlovákia náci megszállása előtt. A legtöbben soha nem látták vissza szüleiket, akik odavesztek a holokauszt borzalmai között.

A rongálók láthatólag kivették az üvegtáblát a fakeretből, majd nehéz tárggyal, feltehetőleg kalapáccsal, ráütöttek. Az ütés hatására a tábla kettétört. A rendőrség megindította a nyomozást, de még senkit nem állítottak elő az üggyel kapcsolatban. Térfigyelő kamerák hiányában igen nehéz dolga van a rendőröknek, és nem valószínű, hogy sikerül kézre keríteni a tettest, mondták.

Az emlékmű egy 1939-es vonatajtót formáz, rajta az egyik oldalon gyermekek kézlenyomatai, másik oldalon pedig a szüleiké, szimbolizálva, ahogy a felnőttek és a gyermekeik búcsút vettek egymástól.

Jan Hunat, cseh üvegművész, az emlékmű tervezője elmondta, hogy a rongálás szándékosnak tűnik, és hogy az elkövetők vésővel, vagy csavarhúzóval feszítették ki az ablakot a keretből, mielőtt egy kalapáccsal kettétörték volna. „Száz százalék, hogy tervezett akció volt. Az elkövető egészen bizonyosan felkészülten érkezett. Az üveg 18 milliméter vastag, másként nem lehet eltörni. Az egyik kézen még az ujjhegyek is eltörtek.”

Az emlékmű

A 87 éves Zuzana Maresova, aki, nővérével együtt az egyik ilyen vonaton hagyta el Prágát 1939-ben, úgy nyilatkozott, hogy szerinte antiszemita indíttatású rongálásról van szó, ám ez nehezen bizonyítható. Maresova, aki részt vett az emlékmű elkészítésében, azt mondta, hogy mindent megtesz azért, hogy megjavítsák azt, bár jelenleg már a Cseh Vasút tulajdonába tartozik. A művész, Hunat szerint a javításhoz egy új ablakot kell készíteni.

Az emlékmű annak a Sir Nicholas Wintonnak a cselekedeteire is emlékeztet, aki nyolc, vasúton történő mentési akciót szervezett meg 1939-ben. 2017-ben adták át, az ünnepségen részt vettek olyan túlélők is, akik az innen induló vonatokon menekültek meg. Winton lánya, Barbara a Twitteren számolt be a sajnálatos eseményről, és nagyon szomorúnak nevezte azt. Winton gyermekmentő akciója 1988-ban vált közismertté, amikor a BBC élőben közvetítette, ahogy az idős férfi először találkozott több mint két tucat túlélővel, akik az ő munkájának köszönhetően menekültek meg. A több díjjal is kitüntetett Winton 2015-ben, 106 éves korában hunyt el. A Kindertransporttal Nagy-Britanniába érkezett és ott családokhoz befogadott gyerekek többsége soha nem látta többé a szüleit.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI