Emléktáblát avattak és koncertet tartottak a holokauszt során meggyilkolt bécsi építész tiszteletére az egyik általa tervezett zsinagógában St. Pöltenben.

Az eseményen jelen voltak Theodor Schreier leszármazottai, lánya és unokája. A zsinagógát 1913-ban avatták fel, a Kristályéjszakán megrongálták, csak a ’80-as években állították helyre. 1988-óta itt működik az osztrák zsidóság történetével foglalkozó intézet – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából.

Az íves homlokzattal rendelkező, impozáns, kupolás épület a kor ízlésének megfelelően épült. A II. világháború után raktárként használták az épületet, a kupola jelentős sérüléseket szenvedett és összeomlással fenyegetett. A ’70-es években majdnem lebontották, de végül műemléki védettséget kapott. A felújítás során igyekeztek a belső teret is helyreállítani.

Theodor Schreier bécsi zsidó, nagypolgári családba született, 1906-ban hozta létre saját építész irodáját. Jelentős állami megrendeléseket teljesített, tervezett iskolákat, zsinagógákat és hivatali épületeket is társaival. A jelenlegi Lengyelország területén is álltak zsinagógái, ezeket a nácik mind elpusztították. Feleségével együtt 1942 októberében hurcolták őket a terezíni koncentrációs táborba, ahol mind a ketten meghaltak.

zsido.com

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu