A moldáviai Chábád küldött megmentette egy izraeli férfi életét és biztosította a helyiek maceszellátmányát is.

Mendy Axelrod, a Kisinyovban működő lubavicsi rabbi szinte kivitelezhetetlennek látszó feladaton dolgozott: a légi- és szárazföldi forgalom előtt egyaránt lezárt országba próbált maceszt szállíttatni. Eközben kapta a telefonhívást egy, a halál szélén egyensúlyozó, koronavírusos férfival kapcsolatban. Axelrod rabbi nem habozott, azonnal mindent félbeszakított, hogy a negyvenes éveiben járó izraeli férfi segítségére siessen. A meglehetősen szegény ország törékeny egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll a világjárvány következtében.

Axelrod rabbi négy évvel ezelőtt érkezett Izraelből Moldáviába, hogy ott szolgáljon a Chábád-központban. Egy ügyes húzással most nemcsak a férfi életét mentette meg, de a peszáchi macesz-szállítmányt is biztosította a közösségnek.

A MedAssis nevű biztosítótársaság ugyanis néhány nappal később különrepülőt küldött Moldáviába, hogy a súlyos állapotban levő férfit hazaszállítsa. Moldávia felé menet szokatlan szállítmánya volt: rengeteg maceszt vitt magával Kisinyovba.

 Kisinyovi Chábád-központ

„Hatalmas erőfeszítést igényelt a beteg ellátása. Végül még egy lélegeztetőt is vettünk a számára, és egy külön erre a célra kibérelt lakásban ápoltuk.” – mondta a rabbi. Erre azért volt szükség, mert nem akarták, hogy Moldáviában kerüljön kórházba, mivel a helyi kórházakban óriási a felülfertőződés veszélye és hiány van a legalapvetőbb egészségügyi felszerelésekből is.

A rabbi erőfeszítései meghozták a gyümölcsüket: nemcsak a beteg férfi került haza, hogy magas felszereltségű izraeli kórházban léphessen a gyógyulás útjára, hanem kézi smurá mácát, különlegesen magas kósersági szintű, kézzel készített őrzött maceszt vásárolhatott, ahogyan azt az áldott emlékű lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneersohn rabbi kérte híveitől.

Axelrod rabbi és felesége, Chájá Muská, valamint más helyi Chábád küldöttek további tárgyalásokat folytatnak, hogy egyszerűbb, olcsóbb és könnyebben hozzáférhető maceszt tudjanak nagyobb mennyiségben az országba szállíttatni az ukrán határon keresztül. Ukrajna zsidó közössége legalább tízszer akkora, mint a nagyjából ötezer fős moldovai zsidó közösség. Tavaly peszáchkor az egyszerű, gépi macesz Európa minden zsidó közösségéhez viszonylag könnyen eljutott, ám a különleges és csak kevés helyen készített őrzött macesz drága és ritka kincs volt sok európai országban.

Moldáviában nagyon magas a koronavírushoz köthető halálesetek száma, a 2,6 milliós országban már négyezer halálesetet regisztráltak. Ezzel az ország egymillió főre vetítve a világban a negyedik legmagasabb a halálozások száma. Az ország ráadásul igen szegény, így az oltási kampányt is csak néhány napja kezdhették meg, majdnem három hónappal azután, hogy Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megkezdte a tömeges oltási kampányát.

 Úton a macesz-szállítmány

Az Axelrod család és még igen sokan saját elhatározásukból zárják karanténba saját magukat, nehogy megfertőződjenek a vírustól, ami – a statisztikák szerint – az ország lakosságának túlnyomó többségét megfertőzte már. Ez azt is jelenti, hogy nyilvános széderestéket valószínűleg nem tarthatnak majd, viszont minden eddiginél fontosabb, hogy a zsidó családok maceszt kapjanak. Az egykori vasfüggöny keleti felén levő országokban sokszor az étel volt az egyetlen elérhető, vagy legfontosabb kapocs a zsidósággal. „A kommunizmus miatt nagyon kötődnek az emberek a maceszhez. Úgy tűnik, hogy mindenkinek, aki a kommunizmusban élt, van egy története arról, hogy hogyan szereztek maceszt – sorban álltak egy titkos pékség előtt, vagy kaptak egy csomagot a barátaiktól.” Abban az időszakban, amikor a kommunista hatóságok megakadályozták a vallásgyakorlást, különösen a zsidók vallásgyakorlását, „a macesz könnyű kapcsolatot jelentett a zsidósághoz. Csak egy darab kenyér volt. Nem kellett megkockáztatni, hogy elmenjenek a zsinagógába, vagy valamilyen vallásos szertartást tartsanak.”

Axelrod rabbi elmondta, hogy ennek a hatása a mai napig tart. A moldovai zsidók sokkal inkább ünneplik a peszáchot, mint jom kipurt, az engesztelés napját, a zsidó év legszentebb napját. „Izraelből érkezve meglepődtem, hogy peszáchkor több zsidó megy el a zsinagógába, mint jom kipurkor. De ez hozzátartozik ennek az országnak a sajátságos történelméhez.”

zsido.com

Forrás: Arutz7