Az új technológia segítségével a kutatók perceken belül fedezhetnek fel olyan összefüggéseket, melyekről korábban soha nem tudtak.

 

A Ben-Gurion Egyetem, valamint az izraeli Microsoft kutatói közösen mutattak be két különleges eszközt, amelyek Izrael Állam első miniszterelnöke, Dávid Ben-Gurion írásait korábban soha nem tapasztalt módon keltik életre. Az új és a legmodernebb technológiát alkalmazó, mesterséges intelligencián alapuló rendszer képes arra, hogy a teljes, több ezer kézírásos és nyomtatott oldalra rúgó Ben-Gurion Archívumot áttekintse, és azokban szabályszerűségeket állapítson meg, kövesse a témakörök és gondolatok felbukkanásának és fejlődésének folyamatát, és mindezeket interaktív térképen jelenítse meg

Ilyen mély és átható vizsgálatra, tekintettel az anyag hatalmas terjedelmére és a kutathatóság hiányára, mindeddig nem volt lehetőség, különösen nem ilyen rövid idő – mindössze néhány perc leforgása – alatt. A Ben-Gurion Archívum a Ben-Guiron Főiskola azonos nevű izraeli és Cionista Tanulmányok Kutatási Központjában található. Az anyagot már húsz évvel ezelőtt beszkennelték és feltöltötték az internetre, ám a kutatók mindeddig csupán egyesével „lapozgathatták” át a dokumentumokat.

A második eszköz Ben-Gurion naplóját integrálja az Outlookba. Ez lehetőséget biztosít a kutatók számára, hogy a naplóban fellelhető bármelyik nap minden eseményét lássák, és ezáltal megérthessék a történések folyamatát és betekintést nyerhessenek Izrael legnagyobb vezetőjének döntéshozatali módszereibe.

Ez a világon a második olyan archívum, melyen a Microsoft megkezdte rendszerének tesztelését. Korábban a néhai amerikai elnök, John F. Kennedy elnök meggyilkolására vonatkozó, több tízezer oldalt kitevő dokumentumrengeteget dolgozták fel. Ezeket az anyagokat 2017-ben oldották fel a titkosítás alól.

Az új, mesterséges intelligenciára építő eszközöket először az izraeli Microsoft fejlesztési központjában mutatták be még ez év szeptemberében. A bemutató során Ben-Gurionnak az 1967 júniusában lefolytatott hatnapos háború után angolul írott nemzetközi levelezésének dokumentumait használták fel.

 

zsido.com

 

Forrás: israel21c