Első alkalommal volt rá példa, hogy a marokkói kormány képviselői együtt ünnepelték hanukát a zsidó közösséggel.

A casablancai rendezvényen 800 zsidó köszöntötte Said Ahmidouchot, a Casablanca-Settat régió kormányzóját és Rachid Afiratot, a Casablanca-Anfa prefektúra vezetőjét. Mindkét tisztviselőt VI. Mohammed király nevezte ki posztjára. Az ünnepséget a Marokkói Zsidó Hitközségek Szövetsége, a marokkói Chábád-mozgalom és a casablancai David HaMelech zsinagóga együtt szervezte.

Az egyik casablancai szállodában megrendezett esemény nagy nyilvánosságot kapott az arab nyelvű médiában. “Ez a béke és a tolerancia egyértelmű üzenete. Marokkó jó példával szolgálhat az egész világ számára a népek közötti együttélés tekintetében. Ez VI. Mohammed királynak köszönhető” – mondta Levi Banon rabbi, a marokkói Chábád közösség vezetője.

Marokkó egykor több százezer zsidó otthona volt. Ma már csak 3000 zsidó él az országban, ám így is a legnépesebb zsidó közösséget alkotják az egész arab világban. Bár Marokkó és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, a gazdasági és turisztikai kapcsolatok egyre jelentősebbek, az uralkodó pedig számos gesztust tett a zsidó közösség felé az elmúlt években, melyekről több ízben beszámoltunk.

zsido.com

Forrás: TOI