A Trump-adminisztráció utolsó hónapjában Izrael és Marokkó között kötött békeszerződés nyomán az észak-afrikai ország iskolai tantervébe a zsidó ismeretek is bekerültek. Egy internetre feltöltött videó tanúsága szerint pedig már meg is történt egy iskolai osztály első zsinagóga látogatása is.

Ilan Hatchuel, a marokkói királyi családdal szoros kapcsolatot ápoló izraeli zsidó üzletember a B’Hadrei Haredimnek elmondta, hogy Marokkó és a zsidó állam közötti nexus normalizálódásában nagy szerepe van a jelenlegi király VI. Mohammed és André Azoulay, az előző uralkodó (a mostani édesapja), II. Hassan tanácsadójának hozzáállásának. A 79 éves Azoulay egyébként Marokkó egyik leghíresebb zsidó származású embere, aki ráadásul ilyen magas rangú állami pozíciót töltött és tölt be, ugyanis jelenleg a mostani király rangidős vezető tanácsadója.

„A marokkói királyok hatalmas összegekkel támogatták az ott élő zsidó közösségeket. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy amikor Hitler Marokkóba érkezett és követelte az összes marokkói zsidó összeírását, akkor azt az akkori király, V. Mohammed visszautasította és megtagadta azt is, hogy Hitler belépjen az országba.” – mondta Hatchuel.

Az izraeli üzletember beszélt arról is, hogy jelenleg a király felhatalmazása alapján az iskolai tantervekbe beépítik a judaizmust is, és a zsidó hagyományokról és kultúráról fognak tanítani az összes helyi iskolában, mely ismeretekről a diákoknak végül vizsgát is kell tenniük. „Nagyon megindító és üdítő ezt látni. Reményt ad számunkra, hogy talán minden arab ország követni fogja a példát.” – zárta gondolatait Hatchuel.

Marokkóban már időszámításunk szerint 70 óta élnek zsidók, ezáltal az egyik legrégebbi zsidó közösség bölcsőjének számít az ország. A közösség létszámának látványos gyarapodása a spanyol inkvizíció megjelenése, majd az 1492-es spanyol, és az 1531-es portugáliai zsidó kiűzetés után következett be. Az 1940-es években mintegy 250 ezer zsidó élt az észak-afrikai országban, amely mostanra az egykori létszám mintegy 1%-ára csökkent. Ma körülbelül 2250 zsidó él Marokkóban, a legtöbben Casablancában. A drasztikus csökkenés oka az 1961–1964 között zajló Jachin művelet, melynek keretében mintegy 97 ezer zsidót költöztettek a Szentföldre. Ma a legtöbb marokkói gyökerű zsidó (mintegy 1 millió fő) Izraelben él, de jelentősebb közösségeket találunk Franciaországban (kb. 40 ezer) és Kanadában (kb. 27 ezer) is.

A marokkói iskoláscsoport zsinagógai látogatásáról készült videó ide kattintva tekinthető meg.

 

Cseh Viktor

 

Forrás:

 

www.vosizneias.com