Az egyház nem fogja tolerálni a zsidó néppel szembeni gyűlöletet – nyilatkozta egy püspök.

 

Mint azt a neokohn.hu tegnap megírta, egy lengyel városban a hétvégén felelevenítettek egy ősi népszokást, amelyben egy régi antiszemita sztereotípiákat felvonultató bábút ütöttek szét és égettek el.

A Ronald Lauder elnökölte zsidó érdekvédelmi szervezet honlapján fejezte ki tiltakozását az esettel kapcsolatban:

„A zsidókat mélységesen zavarja e hátborzongató feléledése a középkori antiszemitizmusnak, amely elképzelhetetlen erőszakhoz és szenvedéshez vezetett” — olvasható a nyilatkozatukban.

Az AP hírügynökség jelentése szerint nem sikerült kideríteni,ki kezdeményezte, hogy tíz év után újítsák fel a népszokást, amelyet agresszív antiszemita színezete miatt 2009-ben a katolikus egyház is betiltott.

A pénteki rituáléról a lengyel médiában megjelent felvételeken egy „Júdás” és „áruló” feliratot viselő, görbe orrú, ortodox zsidó frizurát és fejfedőt viselő szalmabábu látható. A bábut szidalmazások közepette először felakasztják egy lámpavasra, majd végigvonszolják utcákon, miközben felnőttek és gyerekek ütlegelik külön e célra készült hosszú botokkal, végül lefejezik, felgyújtják és égve egy patakba hajítják.

Rafał Markowski lengyel katolikus püspök, aki a zsidó-keresztény párbeszéd híveként ismert, ugyanekkor elítélte az esetet.

Mint nyilatkozatában fogalmazott:

„Az egyház sosem fogja tolerálni a gyűlöletet semmilyen nemzettel szemben, ideértve a zsidó népet”.

 

Forrás: neokohn.hu

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás