Benjamin Netanjahu és pártja könnyen nyerné a parlamenti választást, ha azt most tartanák meg a zsidó államban. A Sasz pártot viszont az a veszély fenyegeti, hogy nem jut be a következő Knesszetbe.

A Dr. Yitzhak Katz Maagar Mohot intézet közvélemény-kutatása szerint a Likud tíz reménybeli parlamenti hellyel vezet (30) legerősebb vetélytársa, a volt pénzügyminiszter, Yair Lapid Jes Átid pártja (20) előtt. Mindez a Jes Átid jelentős erősödését mutatja, hiszen amíg a Likudnak jelenleg is 30 mandátuma van, Lapid ellenzéki pártja csak 11-et szerzett a 2015-ös választásokon. A legfrissebb felmérés szerint Netanjahu jelenlegi koalíciós partnerei 67 parlamenti helyükből 66-ot megőriznének. A legnagyobb erősödést Naftali Bennett oktatási miniszter Zsidó Otthon pártja könyvelheti el: ha most lenne a voksolás, ötven százalékkal növelnék mandátumaik számát: 8-ról 12-re.

A haredi Egyesült Tóra Judaizmus párt stabilan őrzi hat parlamenti helyét, míg a Sasz hármat elveszítene a hétből. A Sasz visszaesése annak fényében látványos, hogy egyszer még 17 mandátumot is nyert és rendszeresen 10-12 széket birtokol a Knesszetben, de most veszélybe kerülne a jelenlétük a parlamentben. Avigdor Liberman védelmi miniszter Yisrael Beytenu pártja, amely hat helyet ért el 2015-ben, öt parlamenti mandátumot szerezne ma. A Cionista Unió a 2015-ben elért 24 mandátumból csak 16-ot tartana meg. A baloldali Merec stabilan őrzi 5 mandátumát, míg a túlnyomórészt arab közös listát képviselő párt megtartanáa 13 helyét a felmérés szerint.

Egy másik kutatás szerint, amely a Maarivban jelent meg, a megkérdezettek 48%-a úgy véli, hogy Netanjahu nem ártatlan a napirenden lévő korrupciós ügyekben, 38% viszont nem tartja bűnösnek. Az úgynevezett „tengeralattjáró-ügyben” indított vizsgálatok kapcsán a válaszadók 55%-a nem hitt a kormányfő védekezésének és tagadásának, míg 30% elfogadta a miniszterelnök álláspontját. Ha az ügy miatt Netanjahunak távoznia kellene, akkor az izraeliek 53%-a új választásokat szeretne, 33% pedig azt, hogy a Likud válasszon új vezetőt a kormány élére.

Forrás:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233428

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232796