75000-en gyűltek össze a kohanita áldás szertartására a Siratófalnál Jeruzsálemben. Az eseményen részt vett Izrael Állam két főrabbija is.

Az egykori Jeruzsálemi Szentély utolsó álló fala, a Siratófal a zsidóság egyik legszentebb helye napjainkban. 1970 óta itt gyűlnek össze évente háromszor, szukotkor, peszáchkor és sávuotkor, a hívők, hogy részt vegyenek a birkát kohanimon, vagyis részesüljenek a papi áldásban. A szokást Menachem Mendel Gafner rabbi elevenítette fel, a wormsi Eliézer ben Jehuda rabbira hivatkozva, aki szerint misztikus ereje van annak, ha 300 kohanita a Szentélyhez lehető legközelebbi ponton közösen mondja el a papi áldást.

Áron főpap leszármazottai, a kohénok, askenáz szokás szerint a főünnepeken, szefárd szokás szerint nap, mint nap elmondják az évezredes szavakat, amellyel egykor őseik itt, a Jeruzsálemi Szentélyben áldották meg a zsidó népet.

„A zarándoklat lenyűgöző bizonyítéka a zsidó nép elkötelezettségének a Templomunk maradványai iránt.” mondta Smuel Rabinovitch, a Siratófal rabbija. „Az örömteli látvány, ahogy Izrael tömegei tolonganak az utcákon a hajdanvolt napokra emlékeztet, amikor a zarándokok érkeztek [a Szentélyhez], tömegesen, hogy lássanak és látszódjanak, és ez sokkal inkább emlékeztet a Szentélyre, mint a pusztulására.”

Az eseményen részt vett többek között Izrael Állam két főrabbija, David Lau és Jichák Joszéf rabbik is.

Kép: http://www.collive.com

 

Megszakítás