“Nem vagyunk idegenek, örökre Hebronban maradunk” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök  tegnap az 1929-es vérengzések kilencvenedik évfordulójára rendezett megemlékezésen a Pátriarkák sírja melletti téren.

“Hebron nem lesz zsidómentes. Nem akarunk senkitől sem megszabadulni, de tőlünk sem fog senki megszabadulni” – jelentette ki az izraeli kormányfő a zsidók elleni arab pogrom áldozatainak  emlékére tartott állami rendezvényen.  Miniszterelnökként Netanjahu 1998 óta első ízben tett látogatást a városban.

“Azért jöttünk Hebronba, hogy emlékezzünk, de ugyanakkor kifejezzük győzelmünket is” – kezdte beszédét a miniszterelnök. “A 90 évvel ezelőtt tömegmészárlás vérszomjas végrehajtói biztosak voltak abban, hogy egyszer és mindenkorra előztek minket, de súlyosan tévedtek. Felépítettük a szomszédos Kirjat Arbát, és visszajöttünk Hebronba.” – fogalmazott Netanjahu, majd kijelentette: „Visszatértünk nemzeti gyökereinkhez.”

A megemlékezés idején palesztinok tüntetésen tiltakoztak az izraeli miniszterelnöki látogatás ellen, melyen Netanjahu képmását égették.

A Pátriarkák barlangja, héber nevén a Machpela, a zsidó vallás egyik legszentebb helye. A Biblia szerint Ábrahám megvásárolta, és oda temette feleségét, Sárát, majd később oda temették el Izsákot és Jákobot is feleségeikkel, Leával és Rebekával együtt.

A sírhelyek fölé valószínűleg Heródes hatalmas síremlék-szentélyt emelt, amit később keresztény templommá, majd mecsetté változtattak és csak muszlimok léphettek be. Hebront 1967-ben Izrael elfoglalta Jordániától, és jelenleg a Pátriarkák sírjának egyik fele zsidó, másik fele pedig muzulmán imahely.

MTI/zsido.com