Justin Trudeau felszólalt az Izrael bojkottját hirdető BDS-mozgalom ellen. Véleménye szerint a mozgalom antiszemita ideológiája ellentétes a kanadai értékekkel, továbbá félelmet kelt az egyetemen tanuló zsidó hallgatókban.

A Torontótól délre fekvő St. Catherine-ben, a Brock Egyetemen tartott beszédében Trudeau a következőket mondta: ” Mindenkinek meg kell értenie, hogy vannak olyan dolgok, amelyek Kanadában elfogadhatatlanok. Nem azért, mert külpolitikai következményektől tartunk, hanem a kanadai értékek miatt. Helytelen valakit a vallása miatt diszkriminálni, vagy megfélemlíteni az egyetemen, és sajnálatos módon a BDS-mozgalom gyakran kapcsolatba hozható efféle történésekkel” – jelentette ki. Azt is közölte, hogy Izrael pellengérre állítása az antiszemitizmus egyik formája. Ezzel kapcsolatban Irwin Cotler, egykori kanadai igazságügyi minisztert idézte, aki szerint a „három D” jelenti a zsidó állam antiszemita szándékú kritikáját: Izrael démonizálása, a kettős (dupla) mérce alkalmazása Izraellel szemben és Izrael delegitimálása.

„Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kritizálni a demokratikus Izrael egyes lépéseit” – mondta Trudeau, megjegyezve, hogy kormánya is gyakran bírálja a zsidó állam bizonyos döntéseit. „Továbbra is el fogom ítélni a BDS-mozgamat, és a kétállami megoldást támogatom, amiről azonban az izraeli és palesztin félnek kell megegyeznie” – tette hozzá.

A kanadai miniszterelnök korában is felszólalt már a bojkottmozgalom tevékenysége ellen. Tavaly novemberben, amikor a parlamentben kért bocsánatot a második világháború során Európából menekülő zsidók visszautasítása miatt, Turdeau kitért a jelenkori antiszemitizmusra is: „A zsidó hallgatók kitaszítottnak érzik magukat bizonyos kanadai egyetemeken és főiskolákon, ahol a BDS-mozgalom fenyegetései miatt gyakran kerülnek kényelmetlen helyzetbe”.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás