Heti izraeli hírösszefoglaló.

Az izraeli közvéleményt az elmúlt héten a csütörtök esti brutális merénylet, a 19 éves Ori Ansbacher kegyetlen meggyilkolása határozta meg. Vasárnapra az elkövetőt is kézre kerítették. A most 29 éves, hevroni illetőségű Arafat Irfaija nem először került a rendőrség látóterébe: 2017-ben a jeruzsálemi Templom-hegy bejáratánál tartóztatták le, egy méretes konyhakéssel a zsebében. Az akkor letartóztatott férfi megfenyegette a rendőröket: „Ha most elengednek, megint egy késsel jövök vissza”, és azt is mondta, hogy azzal a céllal tér majd vissza Izraelbe, hogy olyan merényletet hajtson végre, ami által sahíd (mártír) lesz, vagy legalább börtönbe kerül.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat elismerte, hogy terrortámadásról van szó, ám a részleteket hírzárlat alá helyezte. Az elfogott terrorista kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Terrorcselekmény és nemi erőszak miatt áll majd bíróság elé.

A gyászoló családot izraeli politikusok, köztük a miniszterelnök és felesége, valamint több miniszter is meglátogatta. Az országban számos helyen tartottak tüntetést, és sokan a halálbüntetés kiszabását követelik a merénylőre. Az Im Tircu jobboldali ifjúsági szervezet aktivistái Jeruzsálem-szerte felaggatott táblákkal követelik, hogy a kötél általi halálra ítélt Adolf Eichmannhoz hasonló módon ítéljék el a gyilkost. Az izraeli jogban létező halálbüntetést a jelenlegi gyakorlatban nem alkalmazzák, de az elmúlt időszakban a Kneszet elfogadott egy olyan törvénytervezetet, mely megkönnyítené bizonyos esetekben a halálbüntetés kiszabását azáltal, hogy abszolút többség helyett a Kneszet egyszerű többsége is elegendő lenne annak megszavazására.

A miniszterelnök látogatása a gyászoló Ansbacher családnál

„Ori vére hangosan kiált a föld alól. Amíg nem lépünk fel erős kézzel a merényletek ellen, addig a potenciális támadóknak semmi okuk sincs arra, hogy megmásítsák gyilkolási szándékukat. Nem állíthatjuk meg a terrorizmust, ha nem utasítjuk ki a terroristák családját, nem romboljuk földig a házukat, ha nem szüntetjük meg a nekik juttatott fizetéseket és nem szabjuk ki a halálbüntetést az ártatlan lányokat és egész családokat meggyilkoló, aljas terroristákra.” – mondta Mátán Peleg, az Im Tircu igazgatója. Más közéleti személyiségek és politikusok is az elrettentő erő és a megtorlás hiányát kérték számon a kormányfőn, illetve azon félelmüknek adtak hangot, hogy egy baloldali kormány talán szabadon engedné a merénylőt egy esetleges békemegállapodás reményében.

Izraeli borászat sikere

A Binjámin megyei Pszágot borászat bejelentette, hogy gazdasági egyezményt kötött a 13 milliós dél-kínai Guangzhou városába történő exportról. Kínában egyre inkább nő a jó minőségű termékek iránti kereslet, és ezek között előkelő helyet foglalnak el a minőségi borok. A piac méretét felmérve kezdte meg két évvel ezelőtt a Pszágot borászat a tárgyalásokat kínai gazdasági szakemberekkel, és ennek eredményeként írták alá mára az exportról szóló egyezményt. A vállalat az Izraeli Gazdasági Minisztérium támogatási programjához folyamodott, mely nemzetközi piaci tevékenységben való részvételért nyerhető el.

A Pszágot Borászatot 2003-ban alapították, termékei iránt folyamatosan nő a kereslet. Ma 11 féle bort állítanak elő, évente mintegy 350 ezer üveggel, melynek 70%-át exportálják a világ különféle országaiba. A borászat sorra nyeri a nemzetközi díjakat. Omer Korman, igazgatóhelyettes megerősítette, hogy a vállalat továbbra is terjeszteni fogja borait az egész világon, mivel hisznek abban, hogy „egész Izrael Állam lehető legjobb nagykövete a bor”. Pszágot egy vallásos kistelepülés Jeruzsálemtől északra, magashegyi klímája kedvez a szőlőtermesztésnek. Termékei számos Izrael-ellenes mozgalom bojkottlistáján szerepelnek, ezért is különleges jelentőségű a kínai megrendelés.

Kína jelenleg az izraeli ipar második legnagyobb export piaca, elsősorban elektronikus és optikai felszereléseket, valamint az egészségügyben használatos eszközöket szállítanak az ázsiai országba.

Pszágoti borok

Bamba menni Amerika

Mindeközben egy másik kiviteli megállapodás is született. Az Egyesült Államok és az izraeli élelmiszergyártó nagyvállalat, az Oszem között jött létre megállapodás a Nestlé közbenjárásával. Az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb földimogyoró-termelő állama, és a megtermelt mennyiség majdnem feléből mogyoróvaj készül. A következő évtől kezdve azonban az amerikai gyerekek körében is széles körben ismertté válhat Izrael legkedveltebb rágcsálnivalója, a Bamba. A mogyoróvajból és puffasztott kukoricából készített Bambát mindeddig csak korlátozott mennyiségben árulták Amerikában.

Az egyezményt az után írták alá, hogy megváltoztatták az amerikai egészségügyi ajánlásokat, és mostantól arra ösztönzik a szülőket, hogy az eddigieknél korábban vezessék be gyermekeik étrendjébe a földimogyorót, hogy elkerüljék az esetenként életveszélyes állapotot okozó földimogyoró-allergiát. Kutatások kimutatták, hogy az izraeli gyerekek körében sokkal ritkább a földimogyoró-allergia, mint más országokban, és ennek egyik oka a Bamba lehet, melyet az izraeli szülők az első szilárd ételek között adnak csecsemőik kezébe.

Bamba

zsido.com