A Tett és Védelem Alapítvány mély megdöbbenéssel áll a tegnapelőtti napon nyilvánosságra került hangfelvétel előtt, amelyen Szávay István a Jobbik frakcióvezető-helyettese dicsekszik egy általa elkövetett erőszakos antiszemita gyűlöletcselekménnyel. Alapítványunk megalakulásától kezdve fokozott figyelmet fordít a jobbikos politikusok zsidóellenes megnyilvánulásaira.

Országgyűlési képviselőik közül Gyöngyösi Márton a zsidó származásúak listázására szólított fel, Lenhardt Balázs izraeli zászlót égetett, Kulcsár Gergely a holokauszt emlékét gyalázta, Ágoston Tibor, a párt debreceni önkormányzati képviselője nyilvános rendezvényen tagadta a holokauszt megtörténtét, melyért 750 ezer forintos bírságot szabott ki rá jogerősen a bíróság.

Mindezek alapján tagadhatatlan, hogy a Jobbik soraiban továbbra is fellelhető az antiszemitizmus. Ez azonban mind ez idáig kimerült a verbális gyűlöletcselekmények szintjén. A mai nap azonban mindez megváltozott, Szávay István ugyanis maga hencegett arról, hogy fizikailag bántalmazott valakit zsidó származása miatt.

A Tett és Védelem Alapítvány több éve monitorozza a magyarországi antiszemita jelenségeket. A tárgyban kiadott havi és éves jelentéseink nyilvánvalóvá teszik számunkra, hogy amíg Magyarországon erőszakos cselekményekre elvétve kerül sor, addig Nyugat-Európa számos országában a zsidóság fizikai léte van veszélyben.

Márpedig az erőszakos cselekmény az a vörös vonal, amelyet egy politikus, egy országgyűlési képviselő, egy frakcióvezető-helyettes sosem léphet át. Szávay István a Jobbik parlamenti képviselője ezen választóvonalat saját bevallása szerint átlépte.

A 2018. július 1-én hatályba lépett Büntetőeljárási törvény a nyomozás során élésen elkülöníti a felderítést és a vizsgálatot, így a büntető igazságszolgáltatás rendelkezik kellő felhatalmazással annak megállapítására, hogy Szávay István a Jobbik országgyűlési képviselője elkövette-e a Btk. 216. §. (2)-ben foglalt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető közösség tagja elleni erőszak bűntettét.

A Tett és Védelem Alapítvány már évekkel ezelőtt felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a stílusváltás mindösszesen a politikai marketing része, azonban a tettek, és a pártba a születésétől fogva belekódolt antiszemita ideológia valójában mit sem változott.

Szalai Kálmán

titkár

Tett és Védelem Alapítvány

Megszakítás