Dr. Ewa Kurek nem egyszer fejtett ki holokauszt-relativizáló álláspontot, most a zsidók Európa feletti hatalmáról beszélt.

A tudományos karrierjét holokauszt-kutatóként kezdő Kurek a doktori disszertációját a lengyel apácák zsidómentő tevékenységéről írta a lublini II. János Pál Katolikus Egyetemen, ám az utóbbi időben már radikális szellemben alkot. Néhány éve például arról értekezett, hogy a kolostorokban bújtatott zsidó gyerekek jobban jártak volna, ha a felszabadulás után nem adják át őket zsidó szervezeteknek, hogy azok zsidó szellemben neveljék fel őket. A történész számos alkalommal fejtett ki holokauszt-relativizáló vagy a történteket elferdítő álláspontot, továbbá tagadja, hogy a lengyeleknek bármilyen közük lett volna a zsidóüldözéshez.

2006-ban egyeteme visszautasította a habilitációjaként benyújtott tanulmányát, melyet végül könyvben jelentett meg „A szolidaritás határain túl: lengyel-zsidó viszony 1939 és 1945 között” címmel. A szerző azt állítja, hogy a zsidók „jól érezték magukat a gettókban, mert ismét nemzeti autonómiát építhettek fel, továbbá jobb életkörülményeik voltak, mint a gettó falain kívül élő lengyeleknek”.

Legutóbb arról beszélt egy interjúban, hogy a koronavírus segítségével „zsidó értékekkel bomlasztják a nyugati-keresztény civilizációt”. Példaként a járvány spanyolországi kezelését hozta fel, ahol szerinte – mivel nem állt rendelkezésre megfelelő számú lélegeztetőgép – , szelektáltak a betegek között, hogy ki kaphat életmentő kezelést és kit hagynak a sorsára. Kurek szerint ez nem más, mint a talmudi logika alkalmazása, mely szemben áll az élet szentségét mindenek felett hirdető katolikus tanokkal.

A történész állítását a spanyol orvosok gyakorlatáról sehol sem erősítették meg. A zsidó jog és etika egyébként sokat foglalkozik orvosi esetekkel és például – a katolikus felfogással ellentételesen –  engedélyezi az abortuszt, amennyiben az anya élete veszélybe kerül, de azt nem írja elő, hogy csak a fiatal és életerős pácienseknek járna orvosi ellátás. Kurek vádjait tovább gyengíti, hogy a katolikus orvosi etika is mutat némi rugalmasságot bizonyos esetekben, így a történész állításai meglehetősen rosszindulatúak és félrevezetőek.

Kurek elmondta azt is, hogy Nyugat-Európában a „zsidó-fasiszta viselkedés” vált jellemzővé, mert „zsidó konglomerátumok” uralják a térséget. A történész kitért a varsói izraeli nagykövetség által közzétett felhívásra is, melyben a Lengyelországban élő izraeliek számára ajánlották fel a hazatérést. „Ki a cionista? Az a zsidó, aki egy másik zsidó pénzén egy harmadikat Izraelbe küld” – sütötte el a régi viccet, azt sugallva, hogy maga a cionizmus sem más, mint egy zsidó üzlet vállalkozás. S ha még ez sem lett volna elegendő, Kurek hozzáfűzte, hogy a zsidók „abban hisznek, hogy ők minden kritikán felül állnak”, továbbá a világnak meg kell tudnia, hogy „Hitler oldalán 150 000 zsidó harcolt”.

A híradások nem szólnak arról, hogy az illető gyógykezelése egy csendes és nyugodt helyen megkezdődött-e már.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost