Mivel nem szabadott belső helyszínen elvégezni a szertartást, megoldották szabadtéren.

Az asszimiláció ellen küzdő Jád leÁchim („A testvéreknek nyújtott kéz”) elnevezésű mozgalom aktivistái segítettek a különleges brit milá, vagyis körülmetélési szertartás megszervezésében. Az újszülött zsidó édesanyjának a szervezet nemrégiben nyújtott technikai és jogi segítséget, hogy elmenekülhessen erőszakos arab barátjától, és a születendő gyermeke fölött a kizárólagos felügyeleti jogot is megkaphassa.

A történet ezen része két hónappal ezelőtt kezdődött. Ekkor lépett kapcsolatba a Jád LeÁchimmal a fiatal zsidó nő, akinek arab barátját külföldön, egy ott elkövetett bűncselekményért letartóztatták, és az asszony számára ez lehetőséget jelentett arra, hogy elmeneküljön a kapcsolatból. A fiatalasszony két héttel ezelőtt adott életet első gyermekének, és eldöntötte, hogy a zsidó hagyomány szerint nyolcnapos korában körülmetélteti. Ehhez kérte a Jád leÁchim segítségét, és a mozgalom aktivistái minden követ megmozgattak, hogy ez megtörténhessen. Olyan zsinagógát kerestek, amelyik megfelelő időpontot tud nekik biztosítani a szertartás elvégzésére, és ahol biztosan van minjen is.

Bár a feladat egyszerűnek hangzik, a koronavírus-járvány következtében bevezetett szigorú szabályok miatt nem sikerült megfelelő belső helyszínt találniuk, a kültéri minjenekkel azonban nagyobb szerencsével jártak. Árnyas, jól megközelíthető helyszínt kerestek, és rá is találtak Lod városának új negyedében, a Sáár Háir („A város kapuja”) kerületben. A városrészt elsősorban a Chábád hászidjai lakják. Az egyik parkban hónapok óta rendszeresen működik a néhány tucat főt számláló minjen, és ők biztosítottak lehetőséget e különleges brit milá lebonyolítására. Sőt, nemcsak helyet adtak, de még Élijáhu székét is kerítettek a közeli Chábád-negyed zsinagógájából.

A megható szertartásból a közösség minden tagja kivette a részét. Természetesen jelen volt a Jád leÁchim rabbija, Mose Kohén is, aki megszervezte az eseményt. A mohél, vagyis a körülmetélést végző személy Jisáj Dáhán rabbi volt, aki a Brit Joszef Jicchák elnevezésű szervezet önkéntes mohélja. Ez a szervezet a világon mindenfelé biztosít ingyenesen teljes körű ellátást a körülmetélések terén, az oktatástól egészen a briszt követő ápolásig. 1989-ben alapította Járon Ámit az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneersohn rabbi áldásával és támogatásával.

A körülmetélés után a Jád leÁchim aktivistái egy füst alatt egy keresztény arab apától és zsidó anyától származó kisfiút is meglátogattak, hogy elvégezzék a hátáfát dám brit szertartását. Ezt olyanokon végzik el, akiket nem a zsidó hagyományoknak megfelelően metéltek körül. A kisfiú a Mose nevet kapta.

zsido.com

Forrás: Arutz7