Múlt hét csütörtökön 24 zsidó alijázott az Egyesült Államokból az új bevándorlókat segítő Nefesh B’Nefesh szervezet és az aliját szervező Szochnut segítségével, egy New Yorkból érkező El-Al járattal. Ezen a héten újabb 20 ember érkezésére számítanak. Az új szabályok természetesen rájuk is vonatkoznak, így két hetes karanténnal kezdik meg izraeli életüket.

Bár szerdától tilos a külföldi állampolgárok belépése a zsidó államba, az alijázókkal kivételt tesznek, hiszen érkezésük után azonnal megkapják az izraeli állampolgárságot. A csoportban tíz család és több egyedülálló érkezett, életkoruk a 9 hónaptól a 73 évig terjed. A bevándorlók New York, New Jersey, Delaware, Maryland és Pennsylvania államból érkeztek és Jeruzsálemben, Modiinban, Cfáton, Beer-Sevában, Holonban, Netánján, Ráánánában és Jád Binjáminban telepszenek le.

 „Igazán nagyszerű látni, hogy az alija még ilyen összetett globális helyzetben is folytatódik. Ezek az új bevándorlók még a szokásosnál is jobban jelképezik Izrael Állam biztos jövőjét. Mindannyian elszánták magukat, hogy beteljesítsék álmaikat és részt vegyenek a zsidó nemzet építésében. Mi a rendelkezésükre állunk, hogy átsegítsük őket a bevándorlási folyamaton, és könnyen és kényelmesen kezdhessék meg az izraeli életüket ezekben a nehéz időkben” – mondta Yehoshua Fass rabbi, a Nefesh B’Nefesh alapító-igazgatója.

Az új bevándorlók között volt a Karoly család, Aviva és Tzvi és két gyermekük is. Ők a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő nagyváros, Modiin lakosai lettek. Mivel két hétig nem hagyhatják el lakásukat, újdonsült szomszédjaik előre gondoskodtak minden szükségletükről, és e felajánlások az ajtó előtt várták őket érkezésükkor.

A Karoly család

„Amikor először meghallottuk, hogy feltehetően azonnal kötelező karanténba helyeznek minket, eléggé kiborultam. Azonban néhány perccel azután, hogy megosztottam az aggodalmaimat a Facebook oldalamon, egymás után érkeztek a felajánlások, hogy beszerzik számunkra az élelmiszereket, hoznak játékokat, könyveket és minden egyebet, amire csak szükségünk lehet. Vadidegenek sorakoztak fel, hogy segítsenek rajtunk! Modiin lakosai nagyszerű emberek és már alig várjuk, hogy a közösségük részei lehessünk.” – mesélte a Manhattenből érkezett Aviva.

zsido.com

Forrás: JPost