A koronavírus járvány következtében rengeteg vállalat és intézmény kényszerült jelentős leépítést végrehajtani. Nem így a Chábád-Lubavics mozgalom, mely e nehézségekkel teli évben is növekedni tudott.

Már több írásunkban is említettük a lubavicsi küldöttek múlt héten lezajlott nemzetközi konferenciáját, melyet idén a virtuális térben tartottak meg. Több évtizedes szokás, hogy ezen a Lubavicsi Rebbe által alapított rendezvényen mutatják be a szolgálatukat megkezdő küldött házaspárokat. Idén sem volt ez másképp, csak ezúttal a monitorok előtt ismerhették meg a gyakran szülőföldjüktől sok ezer kilométer távolságra áttelepülő fiatalokat, akiknek legfontosabb célja, hogy segítséget nyújtsanak minden, útjukba kerülő zsidó számára.

“A Chábád a járvány ellenére továbbra is mindent megtesz, hogy növelje hatókörét, hiszen a Rebbe filozófiájának is az volt az egyik alapvetése, hogy semmi sem lehetetlen. A növekedés iránti vágy, illetve az, hogy előnyt kovácsolnak abból, amit mások akadályként fognak fel, nagyon jellemző a Chábád mozgalomra” – mondta Dr. Mark I. Rosen, a Brandeis Egyetem tanára.

Az új küldött-házaspárok egyike Aharon Mergui rabbi és felesége, Chaya Mushka. Mindketten Franciaország szülöttei, és már gyermekkoruk óta az a vágyuk, hogy a Rebbe küldötteiként szolgálhassák hazájuk zsidó közösségét. Aharon rabbi korában egy Párizs melletti kistelepülésen, Ville-D’Avray-ben kezdett dolgozni, ahol korábban nem volt szervezett hitközség, és minden zsidó, akivel találkozott, azt gondolta, hogy ő az egyetlen zsidó a faluban. Ennek hatására határozta el a házaspár, hogy Chábád-központot nyitnak a településen és összefogják a helyi zsidókat. Miután megkapták az engedélyt a francia Chábád vezetőségétől, letelepedtek a faluban és elkezdték a munkát. A járvány nagyban megnehezítette a közösségépítést, hiszen éppen a személyes találkozókra nem volt lehetőség, de Zoomon keresztül sok emberhez elértek.

“Furcsa, de éppen a koronajárvány miatt nagyon sok új ember kopogott be a virtuális ajtónkon. Sok olyan zsidó él itt, aki csupán peszáchkor ügyel a kóserságra, de a kényszerű bezártság miatt efelé fordult az érdeklődésük. Mivel mi vagyunk az egyetlen “hivatalos zsidók” helyben, így minket kerestek meg. Mások azt emelték ki, hogy amíg minden más szervezet beszüntette a programjait, mi egyre több kreatív eseményt rendeztünk. Amíg a világ lelassult körülöttük, addig mi még nagyobb sebességre kapcsoltunk” – mondta Margui rabbi.

A francia rabbi nincs egyedül ezzel az élménnyel, mert a lubavicsi küldöttek a világ minden táján azonnal alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez.

Mendy Hertz rabbi és felesége, Rikki a texasi Austinban telepedtek le, mely az utóbbi években kiérdemelte az “Amerika leggyorsabban növekvő városa” címet. A növekedésből a zsidók is kivették a részüket, így Hertzékre sok munka vár.

“A korona sok tervünket keresztülhúzta, de a legfontosabb célunkat nem változtatta meg: elérni a lehető legtöbb zsidót, a lehető legváltozatosabb eszközökkel. Mindössze több kreativitásra van szükség, ennyi az egész” – mondta a rabbi.

“A közösségi médiafelületek és az internet segítségével rengeteg emberrel kerültünk kapcsolatba. Emellett természetesen a telefonhívások ősi módszere is jól működik. Ezek az eszközök lehetővé tették a számunkra, hogy a nehézségek ellenére megkezdhessük a munkát. A korona bonyolultabbá tette az életet, de azért mindennek megtaláljuk a módját” – tette hozzá.

A Hertz házaspár, kihasználva az enyhe texasi telet, most szabadtéri programokat tervez, ahol egymástól megfelelő távolságban vehetnek részt az emberek.

Ahogy a többi küldött, úgy Mendy és Rikki is sok energiát merített a küldött konferenciából, melyet a monitor előtt ülve követtek figyelemmel. “Nagyon sok inspirációt kaptunk. Az az érzés, hogy egy hatalmas sereg tagjai vagyunk, melynek minden tagja ugyanazért a célért küzd, óriási motivációt jelent. A járvány nagy kihívás elé állított mindannyiunkat és kifordította a sarkaiból a világot, de a Rebbe azt tanította, hogy nincs leküzdhetetlen akadály és a problémák csupán ugródeszkaként szolgálnak a későbbi sikerekhez. Most látjuk, hogy mennyire igaz mindez.” – mondták.

zsido.com

Forrás: crownheights.info