A járvány alatt emelkedett az antiszemita tartalmak száma az interneten

Az Európai Bizottság felmérése a francia és német nyelvű bejegyzéseket elemezte.

Az elemzést a Stratégiai Párbeszéd Intézete nevű politikai radikalizmussal foglalkozó kutatóközpont készítette. A londoni székhelyű intézet, a tavalyi és az idei év első két hónapját hasonlította össze, és arra az eredményre jutott, hogy a Twitteren, a Facebookon, és a Telegram közösségi oldalon egy év alatt a francia nyelvű antiszemita tartalmak száma meghétszereződött, míg a német nyelvűeké a tizenháromszorosára nőtt.

A kutatás szerint 124 000 francia és német Telegram-bejegyzés tartalmazott antiszemita jelzőket és kulcsszavakat. A francia nyelven írott tartalmakat a Facebookon több mint félmillió alkalommal, a Twitteren pedig több mint hárommillió alkalommal lájkolták, kommentelték és osztották meg. A tanulmány megjegyzi az is, hogy a legaktívabb Telegram chatcsoportok főként a különböző összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon nevű mozgalomhoz kapcsolódtak. Az említett csoporthoz kötődő, legtöbb összeesküvés-narratíva azt hangoztatta, hogy a zsidók azért hozták létre a koronavírus-elleni oltóanyagot, hogy megfigyelés alatt tartsák, vagy sterilizálják a lakosságot, és ezáltal világuralomra tegyenek szert.

A kutatás azt is megállapította, hogy egy év alatt erősödött az olyan jellegű antiszemita tartalmak terjedése, amelyek ugyan nem lépték át a holokauszttagadás jogilag büntetendő küszöbét, azonban zsidóellenes üzeneteket közvetítettek.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben