Kalifornia történetének egyik legsúlyosabb tűzvésze pusztít napjainkban. Zsidó intézményeket is elpusztítottak a lángok, de segített az összefogás és a szolidaritás.

Zsinagógák, iskolák, nyári táborok is megsemmisültek a Kaliforniában pusztító tűzben. A bajban viszont megjelent a szolidaritás és az egyéni hősiesség is. Egy rabbinak négy Tóra-tekercset sikerült kimenekítenie a lángok elől. A zsidó közösséghez tartozó családnak pedig még azt is megoldották, hogy ne maradjon el a fiú bár micvá ünnepsége – olvasható a timesofisrael.com beszámolójában.

A kimenekített tekercsek egyike megmenekült a holokauszt idején is, a másikat pedig csak fél éve szentelték fel. A zsinagógához kötődő közösség jelentős részének is menekülnie kellett, a hírek szerint mindenki jól van, de a zsinagóga megrongálódott.

A tragédiák sorozata nem a tűzzel kezdődött Kaliforniában: a közösség tagjai közül ketten abban a bárban tartózkodtak, ahol pár hete egy ámokfutó 12 embert ölt meg. Ők szerencsésen megmenekültek, aztán a tűzvész fenyegetése ellenére megszervezték Jace Kletter bár micváját. Persze nem az eredeti tervek szerinti nagy vendéglátással mivel viharos sebességgel kellett elhagyniuk a házukat. Egy másik zsinagóga sietett a család segítségére, a környéken lévő kávézóból hoztak harapnivalót és egy boltból szereztek ruhákat. A meghívottak nagy része nem tudott elmenni, de még így is 26-an jelentek meg a különleges eseményen.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com

 

Megszakítás