Izrael ellenes, antiszemita csoportosulást kért fel Valencia vezetése, hogy tanároknak tartson előadásokat a rasszizmus leküzdéséről.

A spanyol autonóm tartományban a BDS Pais Valencia tart majd 20 napos képzést júniusban. A spanyol szövetségi kormány oktatási minisztériumának listájára még április végén került fel a „Szolidaritás és emberi jogok” elnevezésű online szeminárium – írja a timesofisrael.com.

A BDS Pais Valencia 2015-ben azzal tűnt fel, hogy az ismert amerikai zsidó énekes Matisyahu fellépésének törlését próbálta elérni egy zenei fesztiválról. Az egykor a New York-i haszid közösséghez tartozó énekes volt az egyetlen fellépő, akitől a fesztivál szervezői megkérdezték, hogy mi a véleménye a palesztin államról. Emiatt végül elnézést kértek tőle. A szervezők arra hivatkoztak, hogy nagy nyomás nehezedett rájuk a BDS Pais Valencia részéről.

Az ACOM nevű pro-Izrael szervezet azt írta: ez az egész olyan, mintha a Ku-Klux-Klan tartana előadást a fajüldözésről. Spanyolországban több bíróság is rasszistának és diszkriminatívnak minősítette a bojkott mozgalmat.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com