Pert indítottak New York állam északi részén élő haszid zsidók annak érdekében, hogy élhessenek választói jogukkal.

Bloomingburgben élő haszid lakosok egy csoportja indított pert a Sullivan megyében működő Választási Bizottság ellen azzal az indokkal, hogy a hivatalos szerv igyekszik megfosztani őket választói joguktól.

Január 16-án a testület értesítést küldött 285 regisztrált szavazó közül 184 helyi lakosnak arról, hogy választási nyilvántartásuk törlésére fog sor kerülni. Az értesítettek túlnyomó része haszid zsidó volt.

„A Bizottság tudatosan jelölte ki ezeket a választópolgárokat, az általuk gyakorolt vallás alapján.” – szerepel a kereslet szövegében, mely szerint a kiküldött értesítésekben arra szólítják fel a haszid lakosokat, hogy jelezzék felmerülő igényüket arról, hogy miért nem kívánnak kikerülni a nyilvántartásból. A levélben nem szerepel különösebb indoklás arra vonatkozóan, mi alapozta meg a városi döntést.

A 2010-es népszámlálás alapján 420 lakossal rendelkező Bloomingburgben régóta tapasztalható konfliktus az újonnan betelepülő haszidok és a negyedben régóta ott lakók között. A helyiek korábban kísérletet tettek annak megakadályozására, hogy zsidó családoknak szánt házak épülhessenek a községben, továbbá azzal vádolták a helyi ingatlanfejlesztőket, hogy szándékosan félrevezették őket a lakások kiviteli terveinek ügyében.

Tavaly szeptemberben néhány haszid szintén pert indított, mert úgy látták, hogy a városi vezetés építkezési moratórium bevezetésével a zsidók ingatlanjainak fejlesztését próbálta megakadályozni.

Kép forrása: http://forward.com/articles/216390/hasidim-in-bloomingburg-new-york-sue-for-right-to/