Rendkívül fontos kutatás: izraeli tudósok szerint a Föld minden ízeltlábúja együttesen egymilliárd tonnát nyom – annyit, mint a világ összes embere és tenyészállata együttesen, írja a JPost. Összesen több mint egymillió ízeltlábú fajt ismerünk – rendkívüli sokféleségük miatt a világ minden egyes pontján megtalálhatók, sokszor hasznot hajtva (pl. beporzás vagy a talaj átforgatása), máskor pedig bosszúságot okozva az embernek.

A rechovoti Weizmann Tudományos Intézet munkatársai kiszámították, hogy a szárazföldön élő ízeltlábúak összsúlya nagyjából egymilliárd tonna, annyi, mint a Földön élő összes ember (400 millió tonna) és tenyésztett állat (600 millió tonna) együttes súlya. Dr. Juvál Rosenberg, a kutatás egyik vezetője szerint „az ízeltlábúakat »a világot irányító kis izék« névvel illetik, mivel számos ökológiai folyamat központi szereplői. Ha tudjuk, hogy mennyi ízeltlábú él, akkor az kiindulópontot jelenthet a számunkra a jövőben bekövetkező változások méréséhez, és ahhoz, hogy felmérjük, változásaik mennyiben hatnak a globális folyamatokra.”

A kutatáshoz több éven át gyűjtötték az adatokat ötszáz megfigyelőpontról, melyek közt számtalan élőhelytípus, többek közt esőerdő, sivatag és mezőgazdasági terület is szerepelt. Az adatokat a földön, a föld alatt és a földfelszín fölött, például növényeken is gyűjtötték. A kutatásból kiviláglik, hogy a szárazföldi ízeltlábúak legnagyobb hányada földfelszín alatti életmódot folytat, és rendkívül fontos szerepet töltenek be a föld alatti világ ökológiai egyensúlyának fenntartásában.

A szakértők szerint 10 kvintillion (milliárdszor milliárd) darab ízeltlábú él a föld alatt.

Ezek felerészben kolóniákban élő állatok, negyven százalékuk termesz, tíz százalékuk pedig hangya. A föld felett élő ízeltlábúak legnagyobb része a trópusi erdőkben él, közéjük többek közt lepkék, hangyák, szöcskék és pókok tartoznak.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az ízeltlábúak számszerűsítése kiemeli az átlagember számára, hogy ezek az állatok is véges számban léteznek a földön. Őket is nagy mértékben érinti a klímaváltozás és az emberi tevékenység. Mivel a Föld ökológiai egyensúlyában kiemelkedően fontos szerepet töltenek be, fontos vigyáznunk rájuk. Figyelmeztető adat például, hogy a mezőgazdasági művelésbe bevont területeken jóval kevesebb ízeltlábú található, mint ugyanazon égöv erdőségeiben.

„Ökológiai rendszereink egészsége nagy mértékben függ az ízeltlábúak populációjának helyzetétől. Rendkívül nagy hatásuk van a növényvilág rendben tartása szempontjából. Madár-, hüllő- és kétéltű fajok ezrei függnek tőlük mint táplálékforrástól, és az elhalt növényeket és elhullott állatokat, illetve végterméküket ízeltlábúak segítenek felaprítani és újra feldolgozni.”

Rosenberg kifejtette, hogy ez mindnyájunk számára fontos, hiszen ezzel nemcsak a talajt trágyázzák, de megakadályozzák betegségek terjedését és járványok kialakulását. Ha tehát valahol a Földön az ízeltlábúak populációjának csökkenését tapasztaljuk, akkor ott fel kell mérni a kialakult helyzetet, mivel ez hatással lehet az emberi egészségre, a gazdaságra, a mezőgazdaságra és az életminőségre is.

Fotó: Erik Karits on Unsplash