Tűz pusztított egy Chábád-campuson a floridai Tallahassee-ben, gyakorlatilag megsemmisült a felújított épület és a tóratekercs is a tűz martalékává vált. A központ vezetője Schneur Zalman Oirechman rabbi, aki az Óbudai Zsinagóga rebecenjének, Köves Dvorának a testvére. Most Ron Desantis, Florida állam kormányzója a Twitteren állt ki a Tallahasseeban porig égett Chábád-központ mellett.

 

Ron DeSantis on Twitter: “Earlier this week, a synagogue in Tallahassee was destroyed in a devastating fire. While @FLCaseyDeSantis & I hope and pray this was a tragic accident, the State Fire Marshall is investigating the cause of the blaze. Support their rebuilding efforts here: https://t.co/Z0Bdr4wUV0 / Twitter”

Earlier this week, a synagogue in Tallahassee was destroyed in a devastating fire. While @FLCaseyDeSantis & I hope and pray this was a tragic accident, the State Fire Marshall is investigating the cause of the blaze. Support their rebuilding efforts here: https://t.co/Z0Bdr4wUV0

 

„A hét elején Tallahassee városában egy pusztító tűzvészben megsemmisült egy zsinagóga. Bár a feleségemmel együtt azt reméljük és azért imádkozunk, hogy pusztán egy tragikus balesetről legyen szó, az állami tűzoltóparancsnok vizsgálatot indított a tűz okának felderítésére. Azt kérjük, hogy támogassák az újjáépítést”

– állt az üzenetben.

 

Tallahassee Jewish center destroyed in fire

Officials are investigating after a Jewish center near Florida State University was destroyed in a fire early Sunday morning.

 

 

A Morris és Lillian Tabacinicről elnevezett Chábád-központ az elmúlt évtizedben a városban élő és tanuló zsidók százainak kedvelt helyszíne volt. A tűzvész teljes puszítást végzett benne: megsemmisült az egész épület, két tóratekercs, a judaika könyvtár, a konyha, továbbá a központot vezető Oirechman rabbi kéziratai, melyek a tóramagyarázatait tartalmazták. A Tórák maradványait a hagyományoknak megfelelően eltemették.

„A Chábád-központ a zsidó élet centruma volt az elmúlt tíz évben. Sokak számára egyfajta világítótoronyként szolgált, ahol megtalálhatták a zsidó élet minden örömét és gyönyörűségét. A helyi zsidó közösség tagjai és a városban tanuló zsidó diákok itt találkozhattak egymással a szombati és ünnepi istentiszteleteken és étkezéseken, az oktatási programjainkon és a jótékonysági akcióink során. Az egykor itt tanuló hallgatók közül máris sokan jelezték, hogy a segítségünkre lesznek. Többen úgy fogalmaztak, hogy a második otthonuk vált a lángok martalékává”

– mondta Oirechman rabbi.

Az újjáépítést a Chesed Fund weboldalán támogathatja.

Fotó: thechesedfund

 

A tóratekercs is odaveszett a Chábádot sújtó tűzvészben

Tűz pusztított egy Chábád-campuson a floridai Tallahassee-ben.