Megérkeztek Izraelbe az első flamingók, beharangozva a nagy őszi madárvonulást, írja az israel21c. Augusztus elején mintegy harminc flamingó érkezett az észak-izraeli Agamon-Hula Természetvédelmi Területre. Az augusztus első felét meghatározó hőhullámot követően szívderítő a rózsaszín társulat landolása, hiszen azt jelzik: közeledik az ősz, lassan enyhül a forróság, magyarázta Slomit Rubin, a természetvédelmi terület egyik vezetője.

„Bár mindannyian érzékeljük az augusztusi forróságot, az első vándormadarak már megérkeztek a tóra! A flamingók mellett egyebek mellett már darvakat, különféle kócsagokat és kolibriket is láttunk.”

Az Agamon-Hula Természetvédelmi Terület a világ egyik legfontosabb pontja a költöző madarak szempontjából. Több mint félmilliárd madár vonul át itt minden egyes migrációs szezonban, vagyis ősszel és tavasszal. Több ezer madár itt marad, és a Hula-tónál tölti az egész telet.

Bár a parkban sok éve számtalan daru pihen meg ősszel, a flamingók csak mintegy tíz évvel ezelőtt kezdtek leszállni a területen. Törökországban és Iránban fészkelnek, és migrációs útvonaluk korábban Afrikába és vissza vitte őket az Izraeltől keletre fekvő országokon keresztül. Ritkán már korábban is előfordult, hogy Éjláton álltak meg útjuk során. Hirtelen azonban valamiféle változás történt, és egyre többen szállnak le a Hula-völgyben. A megfigyelések szerint a tavalyi évben érkezett kétszáz flamingóból néhány egyed Izraelben vészelte át a telet. További néhány száz Éjláton szállt le és telelt át.

A flamingók útját nagyon nehéz követni. Más fajokkal ellentétben se GPS-szel, se gyűrűzéssel nem lehet őket megfigyelni. Mivel Izrael nem áll Iránnal diplomáciai viszonyban, az ornitológusok közti együttműködés is rendkívül nehézkes.

„A flamingók története igazán izgalmas” – mondta egy tavalyi interjúban Rubin.

„Még mindig csak a migrációs időszakban jönnek, ősszel és tavasszal, de mára már egy-két hétig nálunk maradnak. Ez változást jelent korábbi viselkedésükhöz képest.

Az elmúlt néhány évben számtalan lehetséges okot tárunk fel: klímaváltozás, [kevesebb] csapadék Afrikában, változtatások a mezőgazdaságban. Már korábban is megfigyeltük, hogy a vándormadarak útja néha megváltozik” – zárta szavait Rubin.

 

Megszakítás