Idén 18. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett.

December 12-én, szombaton, a 8 napos Hanuka hetedik estéjét Oberlander Báruch rabbi ünnepi köszöntővel nyitotta meg: ”A fény szimbolizálja az isteni segítséget. Bármerre is járjon az ember, a fény el fogja kísérni, erre tanít minket a hanukai gyertya lángja.”

Az este díszvendégei, Winkler Róbert, Vári György és Szily László újságírók, valamint Hegedűs D. Géza színművész voltak.

Hegedűs D. Géza köszöntő beszédében kihangsúlyozta: “Ha együtt tudunk lenni és egymást támogatva létezni, talán erőt tudunk venni a sötétség felett.”

Vári György kiemelte: Hanuka ünnepének van egy olyan aspektusa, amit mindenki magáénak vallhat, amely reményt ad mindannyiunknak. “Ha meggyújtjuk a fényt, lassan oszlani kezd a sötétség és végül – én hiszek ebben – biztosan elérkezik a megváltás.”

Szily László és Winkler Róbert üdvözölte a helyszínen megjelenteket és személyes hangvételű családi történetekkel kívántak boldog Hanukát.

A gyertyák ünnepélyes meggyújtása után Raskin Mose izraeli előadóművész zenélt.